Για την ελληνική αποστολή που έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, βρέθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
Έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά) και να ανασύρει άλλα πέντε άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Εξάλλου, ήταν και από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησαν στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε απόψε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στην περιοχή δόθηκε το «πράσινο φως» για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.
Το προσωπικό της αποστολής έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την ειδική πολιτική πτήση, ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.
Επιχειρούσαν ακόμα και λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο
Χαρακτηριστικό του ζήλου που έδειξαν οι Έλληνες διασώστες είναι ότι προτού αναχωρήσουν για την Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής (12/2), μετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 8 αγνοουμένων που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα κτηρίου στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας, δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη.
Ειδικότερα, τα ελληνικά σωστικά συνεργεία από κοινού με Αμερικανούς διασώστε επιχείρησαν με όσα μέσα διέθεταν να ανοίξουν διόδους, προκειμένου να εντοπιστούν τα 8 εγκλωβισμένα άτομα κάτω από κτήριο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν από θερμική κάμερα μέχρι γεώμετρο, ενώ φέρεται να εντόπισαν αρχικά – και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1– τρία διαφορετικά στίγματα ζωής. Ωστόσο, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση δεν βρέθηκαν σημάδια ζωής και η αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς ευτυχές αποτέλεσμα.
Σε ανάρτηση από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο Facebook, φαίνονται οι διασώστες της ΕΜΑΚ, σε συνεργασία μαζί με μία ομάδα διάσωσης από τις ΗΠΑ, να επιχειρούν στα συντρίμμια κτηρίου, όπου και υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντα.
Και ενώ τα πρωτόκολλα μιλούν για 72 ώρες, οι ελληνικές ομάδες παρέμειναν για πολύ περισσότερες ώρες, εξαντλώντας και την τελευταία ελπίδα για να εντοπίσουν ζωή στα χαλάσματα. Οι πιθανότητες πλέον είναι απειροελάχιστες για ζωντανούς στα ερείπια.
Παραμένει η ομάδα των Εθελοντών
Πάντως, η ομάδα των 27 εθελοντών που βρέθηκε στην πόλη Αντιγιαμάν, συνεχίζει τη δράση της. Οι εθελοντές, ήλεγξαν 8 κτήρια, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Ένα γκρουπ ξεκουραζόταν και μια ομάδα ήταν στη δράση.
Με πλήρη εξοπλισμό, θερμικές κάμερες, γεννήτριες, μέχρι και απινιδωτές. Ακόμα και το γκρουπ που επιχειρεί είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες. Το πρώτο που είναι αυτό που διεισδύει στα χαλάσματα όταν η θερμική κάμερα εντοπίσει ζωή.
Το δεύτερο είναι αυτό που περιμένει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν. «Πρέπει να είσαι σαν ρομπότ για να μην σε νικούν τα συναισθήματα».
Τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι διασώστες
Την Κυριακή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας μπήκαν στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών ολοκληρώθηκε και στα ερείπια πλέον μπήκαν τα σκαπτικά μηχανήματα.
Οι συνθήκες στα γκρεμισμένα κτίρια όπου γίνονται οι επιχειρήσεις είναι δύσκολες, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο εμπόδιο. Πλέον, οι ομάδες διάσωσης είναι αντιμέτωπες και με ένοπλες ομάδες, που συγκρούονται μεταξύ τους πριν προχωρήσουν σε πλιάτσικο στις «χτυπημένες» περιοχές.
Μάλιστα, συγκεκριμένες ομάδες, όπως από τη Γερμανία και την Αυστρία, έχουν ήδη σταματήσει τις εργασίες λόγω του φόβου για την ασφάλεια των ανδρών και των γυναικών που επιχειρούν στα ερείπια. Άλλωστε, και η ελληνική ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει τις τελευταίες ώρες, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής.
Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Τσαβούσογλου
Οι Έλληνες διασώστες αποχώρησαν, αφού γνώρισαν την αποθέωση και τη συγκίνηση των Τούρκων πολιτών και όχι μόνο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια ότι τον «ευχαρίστησα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό».
«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυτοθυσίας της ΕΜΑΚ ήταν, όταν το βράδυ του Σαββάτου (11/2) προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και ένα 8χρονο αγοράκι στην Αντιόχεια. Όταν πια κατάλαβαν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν, αλλά μετά από την παράκληση των συγγενών, οι ήρωες της ΕΜΑΚ συνέχισαν να επιχειρούν για άλλες 8 ώρες ως το ξημέρωμα.
πηγή