Συνδυασμός παραγόντων οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα καθώς, εκτός από το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σαθρά υλικά, μη συμμόρφωση με τον αντισεισμικό κανονισμό και κατασκευαστικές αυθαιρεσίες.
Χαρακτηριστικό είναι βίντεο και φωτογραφίες, που κάνουν το «γύρο» διεθνών ΜΜΕ και κοινωνικών δικτύων από την πόλη Αντιγιαμάν.
Το συγκεκριμένο κτήριο, παρόλο που δεν γκρεμίστηκε, έχει «προσγειωθεί» πάνω σε τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ΙΧ, που δεν συνεθλίβησαν τελείως, λειτούργησαν ως κολώνες σταθεροποίησης του κτίσματος.
Και αυτό το γεγονός είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες στην Τουρκία που αποκαλύπτει το μέγεθος των εγκληματικών κατασκευαστικών αυθαιρεσιών σε περιοχές που ήταν γνωστό ότι ήταν σεισμογενείς και κοντά στο ρήγμα της Ανατολίας.
Στους 35.000 οι νεκροί
Εντωμεταξύ, αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των νεκρών από τους σεισμούς. Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπερνούν τους 35.000 σε Τουρκία και Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 31.643. Ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς, επηρέασε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 επαρχίες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Χατάι, το Γκαζιαντέπ, η Αντιγιαμάν, η Μαλάτεια, τα Άδανα, το Ντιγιάρμπακιρ, το Κιλίς, το Οσμάνι και η Σανλιούρφα.
Καθώς περνούν οι μέρες, ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει πολύ περισσότερο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο έως και για διπλασιασμό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους τσιμέντου. Οι επιχειρήσεις διάσωσης μετατρέπονται σταδιακά σε επιχειρήσεις ανάσυρσης πτωμάτων, αφού οι ελπίδες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί μετά από τόσες μέρες στα συντρίμμια, ελαχιστοποιούνται.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις, όπου συμβαίνουν μικρά θαύματα: Ένας δεκαεπτάχρονος, που κατονομάστηκε απλά ως Μουχαμέτ και ακόμη ένας άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην επαρχία Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, σχεδόν 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Στα πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο, μέλη σωστικών συνεργείων εικονίζονται να μεταφέρουν τους δυο διασωθέντες με φορεία σε ασθενοφόρα που περιμένουν.
Σχεδόν 238.500 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).
Περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μέχρι στιγμής, ανέφερε η AFAD.
Συνολικά 9.401 ξένο προσωπικό από 77 χώρες εργάζονται επί του παρόντος στο πεδίο, δήλωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι 99 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια μέχρι στιγμής και άλλες επτά χώρες αναμένεται να στείλουν ομάδες διάσωσης.
Εντός μιας εβδομάδας η εκτίμηση των ζημιών
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα με τους σεισμούς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τέτοιων καταστροφών να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Ο Οκτάι είπε ότι στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών εντός μιας εβδομάδας, σημειώνοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επαρχίες Αντιγιαμάν, Χατάι και Καχραμανμαράς.
«Οι εγκαταστάσεις σκηνών πόλης έχουν ολοκληρωθεί σε 257 τοποθεσίες. Ολοκληρώθηκε επίσης η υποδομή για τη δημιουργία μιας πόλης με 27.000 κοντέινερ», πρόσθεσε.
Οικογενειακές σκηνές έχουν στηθεί για τα θύματα
Εκτός από ομάδες διάσωσης, στις πληγείσες περιοχές στάλθηκαν επίσης κουβέρτες, σκηνές, τρόφιμα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, μαζί με περισσότερα από 12.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκσκαφέων, τρακτέρ και μπουλντόζες.
Σχεδόν 155.400 σκηνές έχουν στηθεί για τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD.
Μετά τον αρχικό σεισμό, δημιουργήθηκε διάδρομος αεροπορικής βοήθειας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να φτάνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.
Ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών για μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων των A-400M, μετέφερε ομάδες έρευνας και διάσωσης και οχήματα στην περιοχή. Αεροπλάνα που μεταφέρουν τραυματίες χρησιμοποιούν επίσης τον διάδρομο αεροπορικής βοήθειας.
Προσωπικό και εξοπλισμός διάσωσης και βοήθειας στάλθηκαν στην περιοχή με 170 ελικόπτερα και 76 αεροσκάφη, ανέφερε η AFAD.
Συνολικά 26 πλοία διατέθηκαν επίσης στην περιοχή για αποστολή προσωπικού και υλικού και για εκκένωση.
Χιλιάδες στα νοσοκομεία όλης της χώρας
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έδωσε τα νεότερα για τους τραυματίες στο Twitter και είπε ότι περισσότερα από 19.300 θύματα του σεισμού νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Σημειώνοντας ότι 3.636 από τους τραυματίες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ο Κότζα είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 3.677 βρέφη μετά το σεισμό.
Σημείωσε επίσης ότι πάνω από 145.700 υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε όσους χρειάζονται.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι 369 παιδιά από τα 1.362 ασυνόδευτα παιδιά παραδόθηκαν στις οικογένειές τους όταν οι οικογένειές τους ταυτοποιήθηκαν και αντιστοιχίστηκαν.
41.791 κτήρια κατέρρευσαν ή κρίνονται επικίνδυνα
Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 41.791 κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς έχουν εντοπιστεί ότι κατεδαφίστηκαν άμεσα ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Προτρέποντας τους ντόπιους να μην εισέρχονται σε κατεστραμμένα κτήρια για να αποσύρουν τα υπάρχοντά τους χωρίς τον συντονισμό της AFAD, ο Κουρούμ είπε ότι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις ζημιών σε κτήρια εντός μιας εβδομάδας και να ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Επισκεπτόμενος το Ντιγιαρμπακίρ για να επιθεωρήσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι οι σεισμοί ήταν «τρεις φορές ισχυρότεροι και καταστροφικοί» από τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999, ο οποίος καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας.
πηγή