Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακαρ, αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες ότι οι τούρκοι στρατιώτες άργησαν πολύ να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά τους δύο σεισμούς που έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία.
«Αυτές οι προκατειλημμένες κατηγορίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και δεν μπορούν να εξηγηθούν με καλή πίστη. Τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή με τους στρατιώτες τους, πολιτικό προσωπικό, εργάτες και τεχνικό προσωπικό και έσπευσαν στο πλευρό αυτών που χρειάζονταν βοήθεια», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συμμετέχοντας μέσω βίντεο σε συνεδρίαση στη νότια επαρχία Χατάι.
Σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες
Οι Αρχές της χώρας, σήμαναν τη λήξη των ερευνών στα συντρίμμια για επιζώντες, χθες (19/02) με εξαίρεση δύο περιοχές. Στους 5.800 είναι και οι νεκροί από τους σεισμούς στη Συρία.
«Θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το καταεστραμμένο Χατάι, και ανακοίνωσε την χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.
Η Τουρκία αποφάσισε σήμερα, 14ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.
«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτήρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.
Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.
πηγή