Σε… μικρά θαύματα -τα οποία εξακολουθούν να συμβαίνουν- ελπίζουν τώρα οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία, που συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.
Οι πρώτες 72 ώρες είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τις 16.000 –12.873 στην Τουρκία καιάλλοι 3.162 στη Συρία.
«Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύουν ακόμη ότι συμβαίνουν μικρά θαύματα… Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι πλέον χάνουμε τη μάχη με το χρόνο» είπε ο διασώστης Σαλάχ Αμπουγκλασέμ της οργάνωσης Islamic Relief, ο οποίος έφτασε στην Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας το απόγευμα της Δευτέρας, μερικές μόλις ώρες αφότου χτύπησε ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.
Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, έχουν περάσει ήδη 72 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα μειώνονται δραματικά -ιδιαίτερα δεδομένης της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.
«Η ανησυχία μας σαν οργάνωση τώρα είναι οι ασθένειες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες, η απουσία πόσιμου νερού… Κάνουμε έκκληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες να φτάσει βοήθεια στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι συνάδελφοί του που βρίσκονται στη Συρία περιγράφουν μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει κανένας κεντρικός συντονισμός.
Τα μικρά αυτά θαύματα, όμως, φαίνεται ότι συμβαίνουν ακόμη, καθώς μια ομάδα διασωστών από την Ουγγαρία απεγκλώβισε ζωντανό ένα μωρό 18 μηνών την Τετάρτη, αναπτερώνοντας το ηθικό των διασωστών.
Σήμερα, Πέμπτη, μια ομάδα διασωστών από το Κόσοβο ανέσυρε ζωντανό από τα χαλάσματα ένα 2χρονο παιδί στο Χατάι.
Ζοφερή είναι, ωστόσο, η εικόνα που περιγράφουν στη βρετανική εφημερίδα Guardian και διασώστες από την περιοχή Καχραμανμάρας, επίσης στη νότια Τουρκία.
«Μυρίζουμε πτώματα» λένε οι ίδιοι, ενώ συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια.
«Ελπίζουμε ότι υπάρχουν δύο ακόμη άνθρωποι ζωντανοί εκεί κάτω» δήλωσε ο Ζάφερ Γιλντίζ, εθελοντής, δείχνοντας προς μια στοίβα από τσιμέντο, μέταλλο και έπιπλα.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρήκαμε ήταν νεκροί» είπε ο ίδιος.
Με γυμνά χέρια, ο Μεχμέτ Μποσκέρτ προσπαθεί να βρει τον αδελφό του και τη νύφη του.
«Κατάφερα να βγω μόνος μου από τα συντρίμμια όταν κατέρρευσε το σπίτι μου και ήρθα εδώ για να προσπαθήσω να τους βρω… Μπορώ μόνο να ελπίζω αλλά φαίνεται πως είναι πλέον αργά. Τα σωστικά συνεργεία άργησαν να έρθουν και μόλις σήμερα έφεραν εκσκαφείς… Ελπίζω να καταφέρουν κάτι» είπε ο ίδιος.
«Καίμε παγκάκια»
Στην Γκαζίαντεπ της Τουρκίας η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει.
«Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές Αρχές.
Φτάνει το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα νότια τουρκικά σύνορα με την ελπίδα να τα διασχίσει σήμερα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με μία πηγή, η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει έξι φορτηγά.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και οι αρχές θα ανοίξουν μερικά ακόμα περάσματα ύστερα από δύο ημέρες, εάν θεωρηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της Συρίας μέσω του Μπαμπ αλ–Χάουα ‘γραμμής ζωής’ για τα περίπου 4 εκατ. κατοίκων, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι ανάγκες αυτές έχουν αυξηθεί μετά τον σεισμό της Δευτέρας, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.730 νεκρούς και κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με μέλη ομάδων διάσωσης.
Η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία έφθασε σε 2,7 εκατ. ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία κάθε μήνα της περυσινής χρονιάς, συγκριτικά με 43.500 ανθρώπους τον μήνα που λάμβαναν βοήθεια από διαδρομές εντός της Συρίας από τον Αύγουστο του 2021.
πηγή