Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει πως ένα κτήριο, το οποίο έχει γείρει από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, έχει χτιστεί χωρίς θεμέλια.
Ειδικότερα, η εν λόγω πενταώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στο Καχρανμαράς δεν έχει καταρρεύσει, φαίνεται, ωστόσο, ότι χτίστηκε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι κανόνες οικοδόμησης.
Σημειώνεται ότι, το βίντεο αυτό αποδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα κακής κατασκευής των κτισμάτων στην Τουρκία.
Κτήρια κακώς κατασκευασμένα κόστισαν ζωές
Ο φονικός σεισμός ωθεί τόσο την κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και τους ειδικούς να διερευνούν τι πήγε στραβά. Μετά το 1999 υιοθετήθηκαν στη χώρα αυστηροί κατασκευαστικοί κανονισμοί που απαιτούσαν οι πιο σύγχρονες κατασκευές να μπορούν να αντέξουν αυτούς τους σεισμούς.
Ωστόσο, πολλές από τις πολυκατοικίες εντός της ζώνης του σεισμού φαινόταν ότι ήταν νεόκτιστες και παρόλα αυτά, κατέρρευσαν.
Ο Σινάν Ουλγκέν, ένας Τούρκος πρώην διπλωμάτης που προεδρεύει επί του παρόντος του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι υπήρχε ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προετοιμασίες που έπρεπε ακόμη να γίνουν, αλλά ότι «δυστυχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτό έχει παραμείνει κυρίως στα χαρτιά».
«Υπήρχε ένα ειδικό ταμείο με φόρους που συγκεντρώθηκαν για την αποκατάσταση των πόλεων για να αντέξουν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Κάποια από αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν, δεν πήγαν στα σωστά μέρη. Και μετά η έλλειψη εφαρμογής, που είναι πραγματικά η μεγάλη ευθύνη», είπε ο Ουλγκέν στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.
«Οι κανονισμοί έχουν σίγουρα βελτιωθεί… αλλά είναι πραγματικά θέμα εφαρμογής αυτών των κανονισμών. Και εκεί, η Τουρκία χρειάζεται πραγματικά να αναβαθμίσει το παιχνίδι της».
Ο Τσίμπερ συμφώνησε επίσης ότι η Τουρκία δεν είχε μάθει αρκετά από τα μαθήματα του παρελθόντος και αναφέρθηκε στις οικοδομικές αμνηστίες, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα, οι παραβιάσεις του οικοδομικού κώδικα να εξαλείφονται, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Η πιο πρόσφατη αμνηστία ψηφίστηκε το 2018. Ο Τσίμπερ τις χαρακτήρισε «τεράστιο ζήτημα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε ότι όποιος διαπιστωθεί ότι είχε αμέλεια ή υπαιτιότητα θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
πηγή