«Η ζωή μιμείται την τέχνη, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η τέχνη τη ζωή», είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, κάτι που αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο.

Έχει πέσει καθόλου στην αντίληψή σας πόσες φορές ένα σενάριο μίας ταινίας ή κάποιας τηλεοπτικής σειράς «προέβλεψε» το μέλλον; Και όχι απλά το μέλλον, αλλά τραγικά σενάρια τραγωδιών και καταστροφών που θα κόστιζαν την ζωή σε αμέτρητους ανθρώπους ή θα είχαν σαν αποτέλεσμα καταστροφές αρχιτεκτονικών θαυμάτων- συμβόλων δημοφιλών και αγαπημένων πόλεων;

Οι συνταρακτικές συμπτώσεις που ακολουθούν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «διαβολικές», καθώς οι δημιουργοί επιτυχημένων και δημοφιλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι μετά από 20 ή 30 χρόνια, οι εμπνεύσεις τους θα παίρνανε σάρκα και οστά και, μάλιστα, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Ήταν απόγευμα Δευτέρας στις 15 Απριλίου του 2019, της πρώτης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς, όταν η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έκανε γνωστή την είδηση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Παναγία των Παρισίων, γνωστής και ως Νοτρ Νταμ, ενός από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού και σημείου αναφοράς για την γαλλική πρωτεύουσα.

Η καταστροφική πυρκαγιά, όπως αποδείχθηκε ώρες αργότερα όταν οι πυροσβέστες κατάφεραν να την κατασβέσουν, προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στον εμβληματικό καθεδρικό ναό, ο οποίος το 2013 συμπλήρωσε 850 χρόνια ζωής.

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ιστορική Παναγία των Παρισίων, ένα από τα «ορόσημα» της γαλλικής πρωτεύουσας, μνημείο της γαλλικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να παραδίδεται στις φλόγες.

Οι ζοφερές εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, θλίψη και θρήνο για τις τεράστιες καταστροφές στο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα.

Με κομμένη την ανάσα, άλλοι από κοντά κι άλλοι μέσα από τηλεοπτικούς δέκτες και λοιπές οθόνες, είδαν το περίφημο «βέλος» του καθεδρικού ναού να καίγεται και να καταρρέει, παρασύροντας μαζί του αιώνες ιστορίας κι ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της «Πόλης του φωτός».

Ο Βίκτωρ Ουγκώ χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό ως το σκηνικό για το μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων», που έγραψε το 1831, και ενάμιση, σχεδόν, αιώνα αργότερα η Walt Disney Pictures βασισμένη σε αυτό, κυκλοφόρησε την αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Παναγία των Παρισίων».

Με αρκετές διαφορές από την αυθεντική ιστορία θεωρήθηκε μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney λόγω των ώριμων θεμάτων της. Οι ιθύνοντες της ταινίας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την τεράστια καταστροφή την οποία υπέστη ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του Παρισιού, 20 σχεδόν χρόνια αργότερα.

Κι όμως, στις τελευταίες σκηνές της ταινίας η Παναγία των Παρισίων φαίνεται να παραδίνεται στις φλόγες, καθώς ο Δικαστής Φρόλο προκειμένου να εκδικηθεί την νεαρή Εσμεράλδα, η οποία τον είχε απορρίψει, αποφάσισε να κάψει το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας με σκοπό να κάψει την όμορφη τσιγγάνα.

Τρομοκρατική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης

Την ίδια ημέρα με εκείνη που εκδηλώθηκε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, εντελώς συμπτωματικά, έξι χρόνια νωρίτερα η Βοστώνη θα βίωνε το δικό της τραγικό γεγονός. Το μεσημέρι της 15ης Απριλίου και κατά την διάρκεια του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης -οι συμμετοχές σε αυτόν ξεπερνούσαν τις 24.000- η έκρηξη δύο βομβών κοντά στη γραμμή τερματισμού προκάλεσε χάος και πανικό, ενώ στοίχισε την ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 183, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, για να σωθούν έπρεπε να ακρωτηριαστούν.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν αυτοσχέδιοι και αποτελούνταν από εκρηκτικά, μεταλλικά σφαιρίδια και κομμάτια μετάλλου, ενώ ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια πλάτης και μαύρες νάιλον σακούλες. Από τους δύο δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης –δύο αδέρφια από την Τσετσενία που δήλωναν ακραίοι Ισλαμιστές– ο ένας έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και ο δεύτερος, αφότου συνελήφθη, τέσσερις μέρες μετά την επίθεση, το Μάιο του 2015 καταδικάστηκε σε θανατική ποινή.

Η διαβολική σύμπτωση με το τραγικό αυτό γεγονός έχει να κάνει με την δημοφιλέστατη αμερικάνικη σειρά «Family Guy», που προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, και σε επεισόδιο της οποίας στις 14 Μαρτίου 2013 ο πρωταγωνιστής της σειράς, Peter Griffin, φαίνεται να ασπάζεται τον ισλαμισμό και να βρίσκεται μπλεγμένος σε μία ακραία ισλαμιστική οργάνωση.

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου, λοιπόν, και στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με έναν φίλο του ενεργοποιεί κατά λάθος δύο ωρολογιακές βόμβες από απόσταση, ενώ λίγο αργότερα πέφτει με το αυτοκίνητό του πάνω στους δρομείς που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση και το σάλο που προκλήθηκε, το επεισόδιο με τίτλο «Turban Cowboy» που προβλήθηκε επισήμως στις 17 Μαρτίου του 2013 αποσύρθηκε τόσο από το site του καναλιού, όσο και από το συνδρομητικό Hulu.

Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001, που βύθισε ένα ολόκληρο έθνος σε βαρύ πένθος, έχει μείνει στη μνήμη του κόσμου ως η ημέρα με την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση παγκοσμίως, η οποία άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε για πάντα. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε κομβικό σημείο για την παγκόσμια ιστορία, προκαλώντας πολλές αλλαγές τόσο στις διεθνείς σχέσεις, όσο και στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Μετά την πρόκληση των αεροπειρατειών στα τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη και την πρόσκρουση τριών εξ αυτών στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο (το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο) περίπου 3.000 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ 24 αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

Ένα επεισόδιο της αμερικάνικης σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons», του Ματ Γκρέινινγκ, που μετρά 30 χρόνια ζωής και έχει επιδράσει στην αμερικάνικη αλλά και παγκόσμια κουλτούρα όσο καμία άλλη μέσα από τα επιτυχημένα σενάρια με το ευφυές χιούμορ, τις πολλές δόσεις σάτιρας και της κριτικής σε πολλά επίπεδα, που προβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου το 1997 μόνο προφητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του επεισοδίου ο μικρός Μπαρτ Σίμσον κρατάει στα χέρια του το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, το οποίο από πολλούς ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη παραπομπή στο τραγικό γεγονός. Σε αυτό φαίνεται ο αριθμός 9 κάτω από τον τίτλο New York, ενώ δίπλα και στο βάθος διαφαίνονται οι Δίδυμοι Πύργοι, οι κορυφές των οποίων μοιάζουν να σχηματίζουν τον αριθμό 11. Εκ πρώτης όψης κάτι τέτοιο δεν χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως προφητικό, ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι η 11η Σεπτεμβρίου έχει μείνει στην ιστορία ως 9-11 (το 9 από τον μήνα Σεπτέμβριο και το 11 από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης), μπορεί να εξηγήσει πώς προκύπτει η συγκεκριμένη σύνδεση.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη σειρά έχει «προβλέψει» το μέλλον κατά κάποιον τρόπο, όπως τότε που το Μάρτιο του 2000 προβλήθηκε επεισόδιο με τον Τραμπ να παρουσιάζεται ως ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής!

Πηγή