Μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι ακτοπλόοι προχώρησαν σε υπό προϋποθέσεις εκπτώσεις στα εισιτήρια, οι τιμές των οποίων παραμένουν στα ύψη.

«Η κυβέρνηση παρεμβαίνει πάντα όπου χρειάζεται»

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτήν την στιγμή, βάσει των στοιχείων, το 30% είναι αυτό το οποίο έχει κλείσει και πληρώσει, και το υπόλοιπο κομμάτι των συμπολιτών μας δεν έχουν πληρώσει τις διακοπές τους», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Κάναμε μια συζήτηση με τους ακτοπλόους οι οποίοι ήρθαν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν έχω ακούσει καμία κριτική σε αυτές, άρα νομίζω ότι είναι στη θετική κατεύθυνση με στόχευση κυρίως στις οικογένειες με τα παιδιά.

»(…) Προτιμώ να συζητάμε για το πότε ήταν ο σωστός χρόνος για να αναληφθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, παρά για το ότι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες και τι θα κάνουμε και πώς θα προχωρήσουμε. Ο χρόνος ήταν ο νωρίτερος δυνατός από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση».

Όπως ο ίδιος σημείωσε:

«Μπορεί ιδανικά να μπορούσε να έχει γίνει κάτι και σε προγενέστερο χρόνο αλλά πριν είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και δε θυμάμαι αυτό το οποίο συζητάμε να το έχουμε ξαναδεί από καμία κυβέρνηση σε οποιοδήποτε χρόνο. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει πάντα όπου χρειάζεται αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει και με τρόπο που τελικά αποδείχθηκε βοηθητικός».

«Πληθωρισμός απληστίας»

«Οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι υπέρογκες και πλήττουν τη νησιωτικότητα, τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και τον ίδιο τον τουρισμό», είπε από τη μεριά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

«Υπάρχει ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε όλους τους τομείς, πληθωρισμός απληστίας. Υπάρχει ανεξέλεγκτη η επιχειρηματικότητα για την αύξηση του κέρδους και είναι πραγματικά αρπακτική. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια είναι η βασική αιτία της δραματικής μείωσης της τουριστικής κίνησης φέτος».

Σύμφωνα με την ίδια:

«Οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πλήττουν και τις τοπικές κοινωνίες γιατί δεν είναι όλες οι νησιωτικές κοινωνίες Μύκονος και Σαντορίνη, και το κυριότερο πλήττει και τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και την περίπτωση που αυτοί θέλουν να μετακινηθούν. Είναι ένα ‘ράλι’ τιμών των τριών τελευταίων ετών, δεν έγινε ξαφνικά φέτος.

»Οι ακτοπλόοι, επειδή είχαν σημαντικές μειώσεις, μέχρι και 3 εκατομμύρια ευρώ στα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Είναι τελείως αναιτιολόγητη φέτος γιατί έχουμε και τη μείωση των καυσίμων».

Σχολιάζοντας τα περί υπηρεσιακής κυβέρνησης και απαντώντας στο σχόλιο του Νίκο Ρωμανού, είπε ότι πρόκειται για προφάσεις.

«Θα μπορούσε να γίνει επέκταση και ενίσχυση του μεταφορικού ισοδυνάμου, προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά».

«Η κυβέρνηση ολιγώρησε»

«Η κυβέρνηση ολιγώρησε. Από τον Μάρτιο θα μπορούσε να κάνει τις συνεννοήσεις ο υπουργός Ναυτιλίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ενόψει του καλοκαιριού, σε σχέση με τις τιμολογιακές τους πολιτικές», σημείωσε, από την πλευρά της , η Έφη Χαλάτση, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Θα μπορούσε να κάνει παρεμβάσεις εκεί που χρειαζότανε και να δει πόσο επηρεάζει τις μεταφορές. Οι υπουργοί δεν παρίστανται και χαιρετίζουν, λειτουργούν. Το θέμα των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επηρεάζει πάρα πολλούς παράγοντες, όπως το κόστος των τροφίμων που είναι στα νησιά».

Η ίδια τόνισε πως:

«Οι εταιρίες, τις εκπτώσεις τις οποίες έχουν ούτως ή άλλως ως εταιρείες, τις παρουσίασαν ως αποτέλεσμα της συνεννόησης με τον υπουργό. Μόνο επικοινωνιακό, καμία παρέμβαση, καμία αποτελεσματικότητα».

Για τα ελληνοτουρκικά

Πέρα από την ακρίβεια, «καυτό» είναι και το θέμα των ελληνοτουρκικών μετά τον δρόμο της Χάγης που «έδειξε» ο πρωθυπουργός.

«Ο πρωθυπουργός είπε νομίζω το αυτονόητο και κάτι που διαχρονικά αποτελεί και μία σταθερή, εθνική γραμμή. Αν βρεθεί το παράθυρο ευκαιρίας, σε μια φάση που η Ελλάδα είναι πιο ισχυροποιημένη από ποτέ σε όλα τα πεδία, προφανώς δεν έχουμε λόγο εμείς να κλείσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας του να πάμε στη Χάγη» σημείωσε ο Νίκος Ρωμανός.

«Εμείς πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο κινούμαστε, άρα υπέρ μας θα είναι, πολύ περισσότερα θα κερδίσουμε εμείς από την Τουρκία».

Από τη μεριά της η Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε πως:

«Στο Βίλνιους η κυβέρνηση ξέχασε το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 που δήθεν ήταν ‘παγωμένο’. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση φορά κίβδηλη περικεφαλαία εθνικοφροσύνης».

«Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ενημερώσει το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συνάντηση στο Βίλνιους όπως θεωρούμε ότι όφειλε να κάνει», είπε η Έφη Χαλάτση.

«Πρώτη φορά ακούμε ότι η διαφορά μας είναι γεωπολιτική και δεν είναι νομική που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και μίλησε και για υποχωρήσεις που δεν ορίζονται».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Τζάκρη, σχετικά με τα εσωκομματικά του κόμματός της, ανέφερε:

«Συνεχίζονται οι διεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, έχω μια άποψη από χθες για τους υποψηφίους. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και την στελέχωση και τη δυναμική να προχωρήσουμε με ομαλό τρόπο στη μετά τον Αλέξη Τσίπρα εποχή. Ήταν έκπληξη και για μένα η υποψηφιότητα Τζουμάκα.

»Έχουμε συμφωνήσει στον ΣΥΡΙΖΑ σε μία βάση ενότητας και διαλόγου, χωρίς μαγειρέματα και κρυφά χαρτιά. Υπάρχει η δυνατότητα που δίνεται στους υποψηφίους, γιατί αυτό είναι το πρόταγμα, να τους δοθεί ο χρόνος, και εγώ συντάσσομαι με αυτήν την άποψη, πριν από την εκλογική αναμέτρηση, να ξεδιπλώσουν τις θέσεις, την στρατηγική και το σχέδιό τους».

Μάλιστα η ίδια προτείνει:

«Έκανα μια πρόταση. Οι υποψήφιοι πρόεδροι, ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων (σ.σ. των αυτοδιοικητικών εκλογών) να μπουν οι ίδιοι επικεφαλής στις μεγάλες περιφέρειες».


Πηγή