«Εξαντλήσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια»

«Το ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, το έχει πει πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός», λέει, μιλώντας στο MEGA, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

«Η κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά από εξαγγελίες, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή του 2019 εφάρμοσε μια φιλοαγροτική πολιτική, έχει αντανακλαστικά, έχει τον νου της στους αγρότες και αν οτιδήποτε προκύψει σε σχέση με τις περαιτέρω δυνατότητες της χώρας, να είναι βέβαιοι οι αγρότες μας ότι θα είμαστε και πάλι κοντά τους με συγκεκριμένα μέτρα».

Η ίδια σημειώνει πως:

«Δε βάζω κομματικές ταμπέλες γενικά στους ανθρώπους και στις κοινωνικές ομάδες οι οποίες εκφράζουν τα αιτήματα και τα ζητήματά τους, πολλώ δε μάλλον στους αγρότες που είναι μία επαγγελματική ομάδα με την οποία και εγώ προσωπικά αλλά και η ΝΔ έχει παραδοσιακούς δεσμούς. Να λέει ο κ. Ανδρουλάκης ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τους αγρότες, για την κοινή αγροτική πολιτική όταν η Ελλάδα με τη διαμεσολάβηση του ίδιου του πρωθυπουργού το 2019 κατόρθωσε ένα απόλυτο ρεκόρ σε επίπεδο ΕΕ, ότι δηλαδή ήμασταν η χώρα η οποία δεν υπέστη στο παραμικρό μείωση στον προϋπολογισμό για την τρέχουσα περίοδο για την ΚΑΠ, την στιγμή που κραταιές χώρες υπέστησαν μείωση 10%».

«Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα και συγκεκριμένα απαντούμε. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο πετρέλαιο έχει εξηγηθεί πάρα πολλές φορές ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί η κυβέρνηση να προβεί σε αυτό, όμως την ίδια στιγμή δίνουμε το αγροτικό πετρέλαιο για τρίτη χρονιά τώρα, που είναι μια υποστήριξη, δίνουμε διευκόλυνση στο αγροτικό ρεύμα. Όσον αφορά για την πληρωμή των επιδοτήσεων στην ώρα τους, εγώ, παρότι είμαι κυβερνητική βουλευτής, είπα ότι σημειώθηκαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις αδικαιολόγητες στις πληρωμές, οι οποίες δυσαρέστησαν τους αγρότες μας, παρότι χρήματα υπάρχουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τα πάρουν», συμπληρώνει.

Η ίδια λέει πως;

«Η δική μας η κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία για πρώτη φορά έδωσε στην ακαρπία των αμυγδάλων όταν πρωτογίναμε κυβέρνηση. Δεν είχε ξαναδοθεί ενίσχυση στην ακαρπία των αμυγδάλων. Αυτό δείχνει έναν βηματισμό και έναν αφουγκρασμό των πραγματικών προβλημάτων».

«Δεν έχει σχέδιο»

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνει:

«Ο κ. Αυγενάκης είπε πριν 15 μέρες ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ήταν υποκινούμενες, διαψεύστηκε όμως από τους ίδιους τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση θυμήθηκε τους αγρότες τώρα. Κατηγορούμε την κυβέρνηση αφενός ότι δεν έχει σχέδιο, αφετέρου καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όχι μόνο δημοσιονομικές αλλά και θεσμικές».

Όπως λέει ο κ. Κόκκαλης:

«Κόστος παραγωγής, αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα. Σήμερα το ρεύμα στα χωράφια είναι ακριβότερο από το οικιακό. Το 10% έκπτωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλο. Πρέπει να περιοριστεί και να μειωθεί πολύ πιο παρακάτω. Κατάργηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και επιδότηση των ζωοτροφών. Αυτό το πακέτο μέτρων κοστίζει 350.000.000 ευρώ.

»Δεύτερον, κοινή αγροτική πολιτική. Καλούμε τον πρωθυπουργό, έστω και στο +5, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες. Αυτές ότι τροποποιήσεις που έκανε πριν 3 μήνες δε θεραπεύουν τις αδικίες στις επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι πουλάνε κάτω από το κόστος παραγωγής οι αγρότες, δεν υπάρχει άλλος κλάδος να πουλάει το προϊόν του κάτω από το κόστος, εκεί μπορεί να γίνει θεσμική παρέμβαση».

«Διαχρονικό πρόβλημα»

Για ζήτημα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναφέρει:

«Δεν είναι ένα πρόβλημα αυτού του χρονικού διαστήματος αλλά των τελευταίων 4 ετών, το κόστος παραγωγής. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αναλώσιμα, το ρεύμα, το πετρέλαιο. Εμείς έχουμε προτείνει εδώ και τρία χρόνια ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο σχέδιο όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, τις οποίες σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να εξαγγείλει. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανέναν απολύτως σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Πρώτο είναι το κόστος παραγωγής. Εμείς έχουμε πει για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το δεύτερο σημαντικό, κοινή αγροτική πολιτική. Το 2023 είναι η χειρότερη ιστορικά πληρωμή της ΚΑΠ με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίο διέλυσαν. Και τρίτον είναι ο ΕΛΓΑ. Εδώ πέρα πρέπει να υπάρχει μια αναθεώρηση του κανονισμού. Πρέπει να μπούμε σε νέα δεδομένα τα οποία μας υποδεικνύει η κλιματική αλλαγή και οι κρίσεις που συνεχώς έρχονται. Πρέπει να υπάρχει μια ταχύτητα άμεση και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που να δίνει αποζημιώσεις στους αγρότες».

«Δεν μας υπολογίζει κανείς»

Από την πλευρά του, ο αμυγδαλοπαραγωγός Κώστας Μητροδήμος, σημειώνει:

«Όλα καλά, ακούω νούμερα, ακούω εκατομμύρια, αλλά εμείς για ποιον λόγο παίρνουμε μηδέν δεν μπορώ να το καταλάβω. Αν είναι δυνατόν 5 μήνες μετά, μια καταστροφική πλημμύρα να φέρνει παθογένειες τόσων ετών ξανά στην επιφάνεια. Δεν μας υπολογίζει κανείς».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Σαν αμυγδαλοπαραγωγοί, τον Μάρτιο του 2023 πάθαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή από τον παγετό, 100% στα αμύγδαλα. Έχουμε πληρώσει εισφορές και περιμέναμε να μπούμε στο πακέτο στήριξης για να αποζημιωθούμε. Μας είχε πει ο κ. Λυκουρέντζος ότι θα πληρωθούμε στο πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου. Πήραμε μηδέν. Πάμε πιο μετά στην πληρωμή την επόμενη που θα ήταν για τις 22 Δεκεμβρίου. Η πληροφορία που είχαμε ήταν ότι δε θα πληρωθούμε. Έπαιξαν επικοινωνιακά ένα παιχνίδι. Φτάσαμε τέλη Ιανουαρίου, πάλι τίποτα.

»(…) Δώσανε λευκή επιταγή με 41%. Οι κυβερνόντες πρέπει να μάθουν κάτι, ότι χαλαρώσανε. Έχουμε να τους πούμε ότι η χαλάρωση φέρνει την στασιμότητα», κατέληξε ο ίδιος.


Πηγή