Ενώ κουνούπια και κατσαρίδες φαίνεται να επιβιώνουν στον σύγχρονο κόσμο της κλιματικής αλλαγής, έντομα όπως οι πασχαλίστες γνωρίζουν σημαντική μείωση του πληθυσμού τους.
Ενα χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, τα σμήνη από έντομα, μοιάζει να έχει γίνει ανάμνηση του παρελθόντος. Τα ενοχλητικά κουνούπια, τα τσιμπούρια και οι κατσαρίδες τα καταφέρνουν καλά. Αλλα τα πιο επωφελή ιπτάμενα έντομα, οι μέλισσες, οι πεταλούδες, οι πασχαλίτσες και οι πυγολαμπίδες, μοιάζουν να μειώνονται.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Στο παρελθόν δεν μετρούσαν συστηματικά τον πληθυσμό των ιπτάμενων εντόμων κι έτσι δεν μπορούν να κάνουν σύγκριση με το σήμερα. Ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι στην υφήλιο υπάρχουν λιγότερα έντομα, που είναι ζωτικής σημασίας για το 80% αυτών που τρώμε.
Ομολογουμένως κάποια έντομα είναι επιβλαβή. Αλλά ταυτόχρονα γονιμοποιούν τα φυτά, αποτελούν κομβικό κρίκο στη διατροφική αλυσίδα και βοηθούν στην αποσύνθεση της ζωής. «Καταρρέει ολόκληρο το οικοσύστημα αν χάσεις τα έντομά σου. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από αυτό;», λέει ο εντομολόγος Νταγκ Τάλαμι του πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ. Αν εξαφανιστούν, «ο κόσμος θα αρχίσει να σαπίζει», επισημαίνει και θυμάται ότι ο βιολόγος του Χάρβαρντ Ε. Ο Ουίλσον έχει αποκαλέσει τα έντομα «τα μικρά πράγματα που διοικούν τον κόσμο».
Ο 89χρονος Ουίλσον θυμάται ότι κάποτε τριγυρνούσε σε «μία Ουάσιγκτον ζωντανή με έντομα και ιδιαίτερα πεταλούδες». Σήμερα τα έντομα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Μια μελέτη υπολογίζει μείωση του πληθυσμού των πασχαλίτσων κατά 14% σε ΗΠΑ και Καναδά από το 1987 μέχρι το 2006. Πέρυσι μία άλλη μελέτη διαπίστωσε μια καλοκαιρινή μείωση του αριθμού και του βάρους των εντόμων που πιάστηκαν σε παγίδες σε 63 δρυμούς στη Γερμανία συγκριτικά με 27 χρόνια νωρίτερα. Αυτή ήταν μία από τις ελάχιστες ευρείες μελέτες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αντίστοιχες μελέτες δεν μπορούν να γίνουν αλλού, καθώς δεν υπάρχουν μετρήσεις για να γίνουν οι συγκρίσεις. «Δεν γνωρίζουμε πόσα έντομα χάνουμε αν δεν γνωρίζουμε πόσα έντομα έχουμε», δήλωσε η Χελέν Σπάφορντ, εντομολόγος του πανεπιστημίου της Χαβάης.
Πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού των ιπτάμενων εντόμων. Ανάμεσά τους η απώλεια των βιοτόπων, η χρήση εντομοκτόνων, ο αφανισμός των αγριόχορτων, οι μονοκαλλιέργειες, τα επιδρομικά είδη, η φωτορρύπανση, η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στους αυτοκινητόδρομους και η κλιματική αλλαγή.
Πηγή