Η Εκκλησία 43 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα εορτάζει την Ανάμνηση του Θαύματος κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Τί όμως σημαίνει αυτό;
Γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση, ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (3ος με 4ος αιώνας), γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής (καθαρά εβδομάδα), θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχθεί εκ μέρους τους ο σκοπός της νηστείας, που έκαναν.
Αποφάσισε, λοιπόν, και διέταξε ώστε κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών, με μόνο σκοπό την μίανση των τροφών των Χριστιανών της περιοχής εκείνης.
Όμως, ο πανάγαθος Θεός, με την μοναδική Του δύναμη και με την θεία ενέργειά Του, εφρόντισε ώστε να φανεί στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου ο Μάρτυρας Θεόδωρος και να φανερώσει τη δολιοφθορά, που είχε πράξει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Παρήγγειλε ο Άγιος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, να ενημερωθούν όλοι οι Χριστιανοί και να μην αγοράσουν τρόφιμα από την αγορά, αλλά να αναπληρώσουν την τροφή τους βράζοντας σιτάρι και να φάνε μόνο από αυτό, τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάιτα. Έτσι και έγινε.
Οι Χριστιανοί ενημερώθηκαν και ο άδικος στόχος του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού ματαιώθηκε. Το δε Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που διαφυλάχθηκε αμόλυντος κατά την καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον Μάρτυρα άγιο Θεόδωρο.
Από τότε μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, προς δόξαν Θεού και τιμήν του Μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.