Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 45′
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2/3 κούπας σπορέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
150 γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το μισό από το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφαιρούμε τη φλούδα.
Ρίχνουμε σε μια σχετικά ρηχή κατσαρόλα το λάδι και το σιμιγδάλι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Θέλει αρκετή ώρα σοτάρισμα μέχρι να σκουρύνει το σιμιγδάλι, αλλά να μην καεί. Στο τέλος προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και τον αφήνουμε να κρυώσει.Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τον χαλβά και περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
Πηγή