250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το σκεύος
10 αβγά
250 γρ. ζάχαρη
500 ml φρέσκο γάλα
60 γρ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
400 γρ. αμύγδαλο, σε πούδρα
1 βανιλίνη
300 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
100 ml σιρόπι γλυκόζης
1 κιλό ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από 1½ πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα αβγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος το βούτυρο.
Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί και απλώνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε παράλληλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε μέχρι να δέσει.
Αφαιρείτε την κανέλα, βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζετε αμέσως το γλυκό με το καυτό σιρόπι. Αφήνετε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει και σερβίρετε.
Πηγή