Υλικά για 6-8 άτομα
Για την καρυδόπιτα
- 6 αυγά
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 170 γραμμάρια καρύδια ψιλοτριμμένα
- 115 γραμμάρια γαλέτα
- 2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 400 γραμμάρια νερό
- 1 κουταλιά του χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε τη γαλέτα, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Στο μπολ του μίξερ, βάζετε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά.
- Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε στα αυγά και το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
- Τέλος, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και ρίχνετε το μείγμα.
- Ψήνετε για 40 – 45 λεπτά.
- Ελέγχετε εάν η καρυδόπιτά είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζετε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλετε από το γλυκό.
- Αλλιώς, ψήνετε για 5-10 λεπτά ακόμη.
- Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι
- Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από την εστία και προσθέτετε το κονιάκ.
- Με ένα κουτάλι, ρίχνετε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι και σταδιακά το ρίχνετε όλο.