Σιροπιαστό κέικ με ελαιόλαδο

Προετοιμασία: 1 ώρα και 35 λεπτά, Ψήσιμο: 55΄ Αναμονή: περίπου 1 ώρα και 15΄

Υλικά (για 10 μερίδες)

  • 3/4 κούπας αμύγδαλα λευκά
  • 2/3 κούπες φιστίκια Αιγίνης + 1/2 κούπα επιπλέον
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1¼ κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Σιρόπι

  • ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ.

Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα 2/3 κούπας φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν σκόνη.

Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα μαλακό μείγμα.

Ρίχνουμε αργά-αργά, σαν λεπτή κλωστή, το ελαιόλαδο. Ενσωματώνουμε τα αλεσμένα φιστίκια, το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 55 λεπτά.

Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα και το βγάζουμε από τον φούρνο.

Το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω στη σχάρα και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.

Στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα. Στο μεταξύ, καβουρδίζουμε τη 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης στον φούρνο για περίπου 8 λεπτά, να βγάλουν το άρωμά τους.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξύσμα, τον χυμό, τη ζάχαρη και το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το κέικ και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φιστίκια. Αφήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα, να απορροφήσει το σιρόπι.

kathimerini.gr

Πηγή