Άνδρες της ασφάλειας μεταφέρουν σηκωτό τον Σλοβάκο πρωθυπουργό στο αυτοκίνητό του.

Λίγα μέτρα πιο πέρα αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον άνδρα που τον πυροβόλησε. Το συγκεντρωμένο πλήθος βρίζει τον δράστη.

Η επίθεση έγινε την ώρα που ο Ρόμπερτ Φίτσο χαιρετούσε πολίτες μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην πόλη Χάντλοβα, 150 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Κάποιος από το πλήθος φώναξε: “Ρόμπο, έλα εδώ” και πυροβόλησε τέσσερις ή πέντε φορές.

– Ακούσαμε κάτι σαν κροτίδα. Νομίζαμε ότι κάποιος αστειευόταν και πέταξε κροτίδα στο έδαφος. Αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση.

– Πόσους πυροβολισμούς ακούσατε;

– Άκουσα τρεις πυροβολισμούς, ήταν γρήγοροι και έπεσαν ο ένας πίσω από τον άλλο.

-Είδατε τραυματισμό;

-Ναι, είδα μια γρατσουνιά στο κεφάλι του και μετά τον είδα να σωριάζεται κοντά στα κάγκελα. Είναι ένας εφιάλτης, νομίζω ότι δεν θα ξυπνήσω από αυτό. Δεν είναι δυνατόν να συνέβη στη Σλοβακία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και το στήθος. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα, καθώς κρίθηκε ότι αν τον μετέφεραν στην πρωτεύουσα θα χανόταν κρίσιμος χρόνος.

Κατά την εισαγωγή είχε τις αισθήσεις του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου όμως λίγο αργότερα το γραφείο του ανακοίνωσε πως νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υποβληθεί ήδη σε χειρουργική επέμβαση.

«(Ο δράστης) φώναξε τον Φίτσο να πάει κοντά του για να κάνουν χειραψία και τον έκανε να πλησιάσει. Μετά έβγαλε το πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο σόκαρε τη Σλοβακία. Η πρόεδρος έκανε λόγο για πράξη μίσους.

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία καθώς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών χωρών καταδίκασαν την αποτρόπαιη επίθεση εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με σλοβακικά Μέσα, ο δράστης είναι ο ηλικίας 71 ετών ποιητής και ακτιβιστής του κόμματος «Προοδευτική Σλοβακία» Γιουράι Τσιντούλα. Πρόκειται για έναν λογοτέχνη ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula), ο οποίος έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές.

Σε πολλές αναρτήσεις του, είχε λάβει θέση απέναντι στην κυβέρνηση του Φίτσο.

Ο άνδρας, που μένει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της επίθεσης, φέρεται να πυροβόλησε με όπλο που κατείχε νόμιμα. Οι λόγοι που «όπλισαν» το χέρι του παραμένουν άγνωστα.


Πηγή