Ο σχεδιασμός δίνει βάση στον γονικό έλεγχο για το διαδικτυακό περιεχόμενο που καταναλώνουν οι ανήλικοι. Στην ιστοσελίδα parco.gov.gr οι γονείς θα μπορούν να βρουν οδηγίες για το πώς θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιλογές γονικού ελέγχου που είναι προεγκατεστημένες στις περισσότερες συσκευές.
Τους πρώτους μήνες του 2025 θα είναι έτοιμο το Kids Wallet, που θα εγκαθίσταται από τους γονείς στο κινητό του παιδιού και μέσω αυτού θα είναι εφικτή η πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη, ώστε οι πλατφόρμες να μη διοχετεύουν υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους, θα γίνεται ο γονικός έλεγχος για τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ακόμη και για τις ώρες χρήσης του κινητού.
«Η κυβέρνηση καλείται να λύσει ένα δύσκολο στοίχημα»
«Ευτυχώς είναι από τις φορές που δεν ακούμε ότι η αντιμετώπιση θα είναι ποινική μεταχείριση. Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι θα διαφοροποιηθούν οι ποινικές διατάξεις και η λύση θα είναι να βάλουμε τα ανήλικα φυλακή. Θα έχουμε ουσιαστικά θετικά μέτρα, δηλαδή μέτρα που δεν σχετίζονται με τον περιορισμό της ελευθερίας των ανηλίκων. Μέτρα που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους απλά», λέει στο MEGA ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης.
«Ο νομοθέτης διαχρονικά, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οποιαδήποτε ιδεολογική προσέγγιση και να υπήρχε, ποτέ δεν έβαλε ανήλικο κάτω από 15 χρόνων φυλακή. Ο ανήλικος για να μπει στη φυλακή πρέπει σωρευτικά να είναι πάνω από 15 και να τελεί πράξεις που αν τελούσε ενήλικος θα είναι κακούργημα. Το ότι αυτό δεν άλλαξε ποτέ δεν είναι τυχαίο, δεν έχει κανένα νόημα αυτό το πράγμα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα εκτός φυλακής, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα μέτρα που επιβάλλονται για να διορθωθεί κάποιος, δυστυχώς δεν λειτουργούν σωστά. Όλοι οι θεσμοί παρακολούθησης από ειδικό, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε».
«Η βία των ανηλίκων υπήρχε πάντα ως φαινόμενο. Η διαφορά τώρα είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε όπλα, σε ναρκωτικά λόγω ίντερνετ. (…) Η διαφορά είναι πως δεν υπήρχαν τα μέσα να κινηθούν τόσο άμεσα και να οργανωθούν», συμπληρώνει.
«Η κυβέρνηση καλείται να λύσει ένα δύσκολο στοίχημα», καταλήγει.
Από την πλευρά του ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, λέει:
«Θα ήταν πάρα πολύ γόνιμο και χρήσιμο να ξεκολλήσουμε αυτόν τον διάολο από τα παιδάκια μας για να μπορέσουν να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες, να έχουν διαφορετική σχέση ζωής μεταξύ τους».
Πηγή