Λεπτομέρειες-σοκ για τα άγρια καψώνια, που συχνά έπαιρναν μορφή βασανιστηρίων, σε βάρος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μέσα από βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και Εφετών Ιωαννίνων.

Βάσει αυτών θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, στην πρώτη από τις δίκες της συγκλονιστικής υπόθεσης, στις 20 Οκτωβρίου, ο πρώην διευθυντής της σχολής Κωνσταντίνος Μάτζιαρης, η καθηγήτρια Παναγιώτα Παπαπέτρου, καθώς και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Καταπέλτης το κατηγορητήριο, όπως αναφέρει η «Εspresso», καταλογίζει στους υπευθύνους της σχολής ότι συγκάλυπταν τους οκτώ σπουδαστές – που είναι γνωστοί και ως «σκληρή ομάδα των Κρητικών». Στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτονται τα 10 μαρτύρια του άτυχου 20χρονου στο δωμάτιο 212 της Γαλακτοκομικής ή στους διαδρόμους της σχολής για περίπου τρεις μήνες! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της σχολής, ενώ γνώριζαν ότι οι σπουδαστές ασκούσαν καθημερινά σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενώ γνώριζαν επίσης ότι είχαν προκαλέσει και επικίνδυνη σωματική βλάβη στον άτυχο σπουδαστή, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για πειθαρχική διερεύνηση και τιμωρία.

Επιπλέον, ο πρώτος κατηγορούμενος, διευθυντής τότε της σχολής, ουδέποτε συγκάλεσε το πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και να επιβάλει στους εμπλεκομένους πειθαρχική ποινή. Επίσης η καθηγήτρια, υπεύθυνη της φοιτητικής εστίας, ουδέποτε ζήτησε τη σύγκληση του πειθαρχικού συμβουλίου βάσει κατηγορητηρίου.

Τηλεφωνική παρέμβαση

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της φοιτητικής εστίας, «προκειμένου να εξασφαλίσουν στους φοιτητές αυτούς τη δυνατότητα να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών 2013-2014 και 2014-2015 οικότροφοι στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και να απολαμβάνουν δωρεάν στέγαση και διατροφή, χωρίς να τη δικαιούνται, καθώς δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις διαμονής και θα έπρεπε να έχουν αποβληθεί από αυτήν, προς βλάβη του Δημοσίου, που επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους, αλλά και προς βλάβη των συμφοιτητών τους και ιδίως του Ευάγγελου Γιακουμάκη, την εκπαίδευση και τη διαβίωση των οποίων δυσχέραναν ουσιωδώς, παρέβησαν το υπηρεσιακό τους καθήκον».

Ως ηθικό αυτουργό στην περίπτωση συγκάλυψης ενός εκ των οκτώ σπουδαστών κατηγορεί η Δικαιοσύνη τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που φέρεται ότι έκανε τηλεφωνικώς παρέμβαση στον διευθυντή της σχολής υπέρ του νεαρού. Οπως αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα, η καθημερινότητα του Βαγγέλη (που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός, με κομμένες φλέβες, στις 15 Μαρτίου 2015) ήταν κόλαση.

Μεταξύ άλλων, σπουδαστές της σχολής φέρεται ότι σχεδόν καθημερινά από τα Χριστούγεννα του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 έκλειναν το νερό του μπάνιου την ώρα που το χρησιμοποιούσε, τον έσπρωχναν αιφνιδιαστικά ενώ κινούνταν στους χώρους της εστίας και τον χτυπούσαν καταφρονητικά, με σφαλιάρες στον σβέρκο, αιφνιδιάζοντάς τον από πίσω.

Σε ημερομηνία που δεν έχει εξακριβωθεί, πάντως εντός διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014, επιτέθηκαν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και τον κρέμασαν (!) για ώρα από το παράθυρο του διαδρόμου του δευτέρου ορόφου της εστίας της σχολής, προκαλώντας του τραυματισμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή του!

Αλλη φορά ένας εκ των εμπλεκομένων φοιτητών φέρεται ότι με κλοτσιές «γκρέμισε» τον Γιακουμάκη από τις σκάλες του δευτέρου ορόφου ως τον πρώτο, ενώ συνέχισε να τον κλοτσάει βίαια σε όλο το σώμα και το κεφάλι, ακόμη και όταν ο άτυχος σπουδαστής είχε πέσει από τα σκαλοπάτια και βρισκόταν στο έδαφος, με κίνδυνο ακόμη και να τον σκοτώσει.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η ομάδα των «σκληρών» τον κλείδωσε με τη βία σε ντουλάπα στο δωμάτιο 210 και τον εξανάγκασε να τραγουδάει διάφορα τραγούδια, κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα μέχρι να αποφασίσουν να τον ελευθερώσουν!

«Τον χλεύαζαν»

Οι ίδιοι ξύρισαν με τη βία τον 20χρονο για να τον εξευτελίσουν και τον χλεύαζαν, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Γιακουμάκης εμφανιζόταν μονίμως με μώλωπες σε αυτιά και μύτη! Ξημερώματα της 8ης Μαρτίου του 2014 οι εμπλεκόμενοι σπουδαστές είχαν στήσει γιορτή και τραγουδούσαν με κρητική λύρα στο δωμάτιο του «μαρτυρίου» υπ’ αριθμόν 212 της εστίας, όπου διέμενε ο Γιακουμάκης, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα έλειπε στην Κρήτη.

Οι σπουδαστές έκαναν φασαρία που έφτανε ως το φυλάκιο και γι’ αυτό τους είχε γίνει σύσταση από τον φύλακα να μην αργήσουν για να μην ενοχλήσουν τους υπολοίπους. Στο τετράδιο παρατηρήσεών του ο φύλακας έγραψε ότι ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα αλλά και «σωματικοί ήχοι», ενώ άργησαν χαρακτηριστικά να του ανοίξουν την πόρτα του δωματίου, όταν ανέβηκε για να τους επιπλήξει.

Μάλιστα, του απέκρυψαν τι είχε συμβεί, ενώ στο βούλευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το κρεβάτι του Ευάγγελου Γιακουμάκη ήταν μισοδιαλυμένο και το δωμάτιο ανάστατο και βρόμικο». Σε άλλο σημείο του βουλεύματος γίνεται λόγος για τρεις σπουδαστές, οι οποίοι είχαν προξενήσει φθορές σε κοινόχρηστα πράγματα, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους στον τοίχο της εστίας, ενώ περιγράφεται ακόμη ένα απεριστατικό βίας σε βάρος του Γιακουμάκη, και συγκεκριμένα:

Τον Ιανουάριο του 2015 τρεις σπουδαστές συνέχιζαν να παρενοχλούν τον Γιακουμάκη, τον πλησίαζαν από πίσω και τον χτυπούσαν με σφαλιάρα στον σβέρκο, ενώ το Σαββατοκύριακο των εθνικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 έδεσαν σε καρέκλα τον Βαγγέλη και τον περιέπαιζαν και στη συνέχεια ένας εξ αυτών εθεάθη να τον καταδιώκει κρατώντας πετσέτα την οποία του πέρασε στον λαιμό με τη βία!