Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης μετά και το δεύτερο lockdown ενώ τα σενάρια για άνοιγμα ή μη, της εστίασης λίγο πριν τα Χριστούγεννα κάθε άλλο παρά βοηθά τους επιχειρηματίες.
«Γίνονται κάποιες δηλώσεις από αρμόδιους υπουργούς και από την κυβέρνηση που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων πιθανόν μετά τις 15 Δεκεμβρίου ενώ άλλοι λένε για μετά τα Χριστούγεννα. Στο κομμάτι αυτό δεν είμαστε ακόμα ενήμεροι σοβαρά και υπεύθυνα για το αν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε» λέει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής
«Όσον αφορά το κομμάτι εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και ότι άλλο περιλαμβάνει το κομμάτι της εστίασης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με όρθιους, δηλαδή τα μπαράκια, δεν θα ανοίξουν σίγουρα. Άλλη επίσημη επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Αυτό που απεύχονται οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι να λειτουργήσουν με την λογική του «ακορντεόν», όπως λένε.
«Δηλαδή να ανοίξουμε, να κλείσουμε να ξανανοίξουμε κτλ. Εμείς θα πρέπει να ανοίξουμε αν και εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση με μία λογική ότι πρέπει να προστατέψουμε και τον κόσμο και τους πελάτες μας. Όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή θα τηρήσουμε τους όποιους κανόνες μας επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε όμως να ανοιγοκλείνουμε τα καταστήματά μας γιατί έχουμε ευπαθή προϊόντα. Πιθανόν να είναι χειρότερο να ανοίξουμε για 15 μέρες και να ξανακλείσουμε από το να μην ανοίξουμε καθολου» τονίζει ο κ. Δαβερώνης.
Ο κλάδος της εστίασης για το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου λειτούργησε στην Αττική και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας είχε μία μείωση κατά 60% όσον αφορά την προσέλευση πελατών.
Στα περιφερειακά εστιατόρια η μείωση της πελατείας ήταν της τάξης του 25%
«Υπάρχει προβληματισμός και δεν ξέρω αν θα επανέλθουν τα καταστήματα όπως και τον Ιούνιο ένα 15% με 20% των συναδέλφων δεν επανήλθαν και νομίζω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα επανέλθουμε. Διότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι στην ουσία δάνειο και επίσης η ενίσχυση της περιφέρειας Αττικής που έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει αφήσει ένα 80% των συναδέλφων της εστίασης έξω από το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Δαβερώνης.
«Δεν θα εισπράξουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Αττικής διότι δεν έχει γίνει διαχωρισμός το πρόγραμμα όπως έγινε στο Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή δεν έχουν μοιράσει τα χρήματα με τη λογική για παράδειγμα ένα 40% να πάει στην εστίαση.
Ποιος συνάδελφος θα επιστρέψει σοβαρά όταν θα μας αφήσουν να ανοίξουμε;» σημειώνει.
Ο κ. Δαβερώνης εκφράζει επίσης τον προβληματισμό και την αγανάκτηση του κόσμου της εστίασης για τον τρόπο που η πανδημία παρουσιάζεται από κάποια μέσα ενημέρωσης.
«Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτός ο φόβος που διακατέχει συνεχώς κάποια μέσα ενημέρωσης» είπε, και συμπλήρωσε:
«Δεν αμφισβητεί κανένας μας τον ιό, δεν αμφισβητεί κανένας το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να λέμε από τώρα για το αν θα συνεχιστεί η καραντίνα ή η κρίση το Πάσχα ή το επόμενο καλοκαίρι.
Ποιος επιχειρηματίας της εστίασης θα επενδύσει η θα προσλάβει προσωπικό αν ακούει διαρκώς από διάφορους στα μέσα ενημέρωσης να λένε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ακόμα πρόβλημα με τον ιό;
Θα πρέπει και οι λοιμωξιολόγοι που τους σεβόμαστε και τους ακούμε με προσοχή και όλοι όσοι έχουν δημόσιο λόγο να είναι λίγο προσεκτικοί με αυτά που λένε στα μέσα ενημέρωσης. Ας μη διασπείρουν με φόβο στην κοινωνία γιατί επιχειρηματικά δεν θα λειτουργήσει κανένας».
Στην ερώτηση εάν οι επιχειρηματίες της εστίασης επανέλθουν μετά την καραντίνα ο κ. Δεβερώνης λέει ότι θα είναι πολύ δύσκολο και για να επανέλθει ο κλάδος.
Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις που προτείνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.
«Η πρώτη λύση είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή για την εστίαση στο σύνολο της να γίνει μη επιστρεπτεα και η δεύτερη λύση είναι η Περιφέρεια Αττικής να ανακοινώσει προγράμματα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για την εστίαση».
Πηγή