Στον ιατρικό κόσμο ήταν ήδη γνωστός για τη δράση και το έργο του. Το ευρύτερο όμως κοινό τον γνώρισε όταν η χώρα μας άρχισε να λαμβάνει μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον το ραντεβού με τους πολίτες είναι γνωστό, τον βλέπουμε καθημερινά στις 6 το απόγευμα στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τον άνθρωπο που κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και πλέον από τα χείλη του κρέμεται ολόκληρη η χώρα μας.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και ψύχραιμος ο Σωτήρης Τσίοδρας έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία που έχει «χτυπήσει» τη χώρας μας, για τον αριθμό των κρουσμάτων και δυστυχώς των νεκρών. Διαθέτει μάλιστα ένα εντυπωσιακό βιογραφικό 27 σελίδων που αποδεικνύει πως η επιλογή του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μόνο τυχαία δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Χωρίς φλυαρίες και με λόγια απλά και κατανοητά ο Σωτήρης Τσιόδρας, μας γνωστοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό και μας επισημαίνει όλα όσα πρέπει να τηρούμε πιστά ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.

Πέραν των σημερινών καθηκόντων του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες, καθώς και συνδετικός κρίκος των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις αντίστοιχες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές.

Στην πρώτη γραμμή για την αντιμέτωπη σοβαρών λοιμώξεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωτήρης Τσίορδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης αλλά επίσης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής.

Συμμετείχε παράλληλα ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία για την πανδημία της γρίπης σε εθνικό επίπεδο.

Ως λοιμωξιολόγος-σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στη διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004, η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για τη γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δυτικού Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία της λύσσας σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα το 2012-2013.

Η διαδρομή του από το Σίδνεϊ στην Κυψέλη

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Όταν ήταν έφηβος οι γονείς του επέστρεψαν στην Ελλάδα και έτσι Γυμνάσιο και Λύκειο πήγε στην Κυψέλη. Η έφεσή του στις επιστήμες φάνηκε από νωρίς καθώς από το σχολείο αποφοίτησε με 19 και 7/13.

Το 1984 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά το 1986 πήρε μετεγγραφή στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα 8,96.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1991 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με «Άριστα». Η κλινική του εκπαίδευση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Εκεί είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία αλλά και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Κατά το διάστημα 1991-1993 υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη νήσο Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

Η εκπαίδευσή του στο εξωτερικό

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και το αγροτικό του έφυγε στο εξωτερικό.

Το 1993 πέρασε τις εξετάσεις United States Medical Licencure Examination (USMLE) step I και United States Medical Licencure Examination (USMLE) step IΙ και το 1995 το step IΙI. Το ίδιο έτος απόκτησε παράλληλα το Permanent ECFMG Certificate (είναι το Μόνιμο Δίπλωμα Εκπαιδευτικής Επιτροπής Ιατρικής Μετεκπαίδευσης στο Εξωτερικό, ECFMG =Educational Commission of Foreign Medical Graduates), το οποίο αναγνωρίζει την ισοτιμία Ιατρικών Σπουδών της Ελλάδας και κατά επέκταση όλων των εκτός συνόρων των ΗΠΑ Ιατρικών Σχολών, με τις ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ.

Από το 1994 έως το 1997 ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001, εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (Harvard Medical School), Boston,MA. Τα έτη 1998-2001 έλαβε τίτλο με το όνομα: Υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Research fellow Harvard Institute of Medicine, Boston, MA.). Εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Αν και συνεχώς μετέβαινε στο εξωτερικό για να ενισχύσει την εκπαίδευσή του από το 2001 η μόνιμη του βάση είναι η Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε το υποχρεωτικό από τον νόμο αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης μετά το τέλος της θητείας του απασχολείται ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2002 υπέβαλλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αναγορεύτηκε διδάκτορας. Από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.

Δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Είναι πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης

Θεωρείται πολύτεκνος με όλη τη σημασία της λέξης καθώς είναι πατέρας επτά παιδιών και η σύζυγός του ονομάζεται Μίνα. Ο χαμηλών τόνων Σωτήρης Τσιόδρας είναι και μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς όπου και κατοικεί.

Πηγή