«Η υγεία είναι μια χαρά, η ψυχολογία είναι χάλια».

Μάχες από κτίριο σε κτίριο. Στο κέντρο αλλά και στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Σουδάν. H χθεσινή ήταν η πρώτη νύχτα που οι εγκλωβισμένοι Έλληνες κατάφεραν να κοιμηθούν έστω και λίγες ώρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

«Εχθές η νύχτα ήταν ήρεμη, καταφέραμε να κοιμηθούμε αλλά πάλι ξανά το πρωί 4:30 ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί και ακούγονται συνέχεια πυροβολισμοί και είμαστε συνέχεια στον φόβο, στον τρόμο», αναφέρει η Αλεξάνδρα, η οποία είναι εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη.

Οι ήχοι των βομβαρδισμών εκκωφαντικοί. Ο στρατός του Σουδάν προσπαθεί να εξοντώσει τους παραστρατιωτικούς της επίλεκτης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που επιχείρησαν να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Τα εφόδια φτάνουν για λίγες μέρες ακόμα.

«Εφόδια έχουμε για δύο τρεις ημέρες και νερό μόνο όταν λειτουργεί η γεννήτρια και γεμίζουμε τις κανάτες και τα μπουκάλια. Έχει μείνει λίγο πετρέλαιο και γι’ αυτό ανάβουμε την γεννήτρια για μια ώρα», είπε η Αλεξάνδρα.

Πραγματικότητα ή φαντασία;

Μεταξύ των εγκλωβισμένων και 3 μικρά παιδιά, ένα αγόρι και 2 κορίτσια, τα οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς γίνεται.

«Ένας από αυτούς που τραυματίστηκαν έπεσε κάτω και ήταν στα αίματα ( σ.σ το παιδί του) ήταν σε τρόμο αλλά επειδή είναι μικρός δεν ήξερε πόσο επικίνδυνο είναι, τι είναι αυτό που ζούμε και με ρώτησε πότε θα έχουμε εκκλησία, για να πούμε το Χριστός Ανέστη. Και τα δύο κορίτσια που είναι 7 χρονών μου λένε είναι πραγματικότητα ή φαντασία αυτό που ζούμε».

«Είμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που βρίσκεται και εκείνος εγκλωβισμένος μέσα στον ελληνορθόδοξο Ναό.

«Προσπαθώ να εμψυχώσω και τους υπόλοιπους και να τους ηρεμήσω και να είμαστε όλοι έτσι ασφαλείς με ηρεμία ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή».

Νεκροί και τραυματίες παντού

Ένας φοιτητής ξεναγεί τον ανταποκριτή του Skynews στο υπόγειο του Πανεπιστημίου όπου έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 90 άτομα παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι.

«Ένας μαθητής έχει σκοτωθεί πριν μέρες και μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τον μετακινήσουμε. Έχουμε σοβαρά τραυματισμένους. Δεν έχουμε που να πάμε», δήλωσε ένας φοιτητής Πανεπιστημίου Χαρτούμ.

Οι 600.000 κάτοικοι του Χαρτούμ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό αν και η πόλη βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται τα νερά του Λευκού και του Γαλάζιου Νείλου. Κάποιοι ξένοι επιχείρησαν να φύγουν από την πόλη όμως έπεσαν σε μπλόκα.

Ελέγχουν όλα τα αυτοκίνητα. Όταν προσπαθήσουμε να περάσουμε ύψωσαν τα όπλα τους και φύγαμε. Δείτε, εκεί είναι ο στρατός. Έμεινε μόνο μόνο μια μπουκάλα νερό. Μόνο μία, οι άλλες είναι άδειες.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες νεκρούς στρατιώτες μόνο σε μια βάση. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 185 νεκρούς και πάνω από 1800 τραυματίες.

Ο αρχηγός της παραστρατιωτικής δύναμης των 100.000 ανδρών στρατηγός Χεμεντί, μιλώντας στο CNN, αρνήθηκε ότι έκανε πραξικόπημα υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος στρατηγός Αλ Μπουρχάν είναι εκείνος που επιτέθηκε πρώτος.


Πηγή