O πρόεδρος Μπάϊντεν επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό της Αμερικανικής πρεσβείας απομακρύνθηκε από το Σουδάν και κάλεσε και τις δύο πλευρές να δώσουν τέλος στη βία.

H επιχείρηση απομάκρυνσης με έξι αεροσκάφη έγινε με απόλυτη μυστικότητα και μόνο όταν ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την μεταφορά των άλλων Αμερικανών υπηκόων προς το παρόν, τη στιγμή που συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι μάχες στο Χαρτούμ και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό.

Η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους δεν έγινε χωρίς κινδύνους παρά το γεγονός ότι τόσο ο στρατός του Σουδάν όσο και οι παραστρατιωτικοί συμφώνησαν με την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Ήταν πιθανότατα αρκετά επικίνδυνο. Από αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει τον έλεγχο στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ», δήλωσε η Σούζαν Πέϊτζ, πρώην Αμερικανίδα πρέσβης στο Χαρτούμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα τουλάχιστον 66 άνθρωποι από τους χώρους του Κόλπου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε επίσης ότι και η Γαλλία απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό.

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων  και Κύπριων πολιτών έκανε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους χωρίς σημάδι εκτόνωσης. Οι ήδη φτωχοί και υποσιτισμένοι πολίτες του Σουδάν βρίσκονται σε απόγνωση.

«Θέλω να πω και στις δύο πλευρές ότι εμείς οι απλοί πολίτες πληρώνουμε το τίμημα. Είμαστε πανικοβλημένοι, αγωνιούμε. Είναι πολύ για εμάς!», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ.

Βιώνουν έναν καθεστώς απόλυτου τρόμου καθώς είναι εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή, οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων λιγοστεύουν και οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.


Πηγή