Εικόνες συγκίνησης. Μια από τους επιβάτες κάνει τον σταυρό της. Χαρούμενοι όλοι που πατούν σε έδαφος που επικρατεί ειρήνη.

«Όταν ξεκίνησαν οι μάχες, δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν. Συνεχώς άλλαζαν μέρη. Επίσης χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά», λέει ο Χρήστος Δέδες, διασωθείς.

«Είδα να ρίχνουν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές»

Ο Χρήστος Δέδες μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τα όσα έζησε.

«Εγώ βρισκόμουν εκεί από την αρχή. Ήταν μία τραγική χαώδης κατάσταση. Η πιο σταθερή μάχη γινόταν στο αεροδρόμιο. Όσοι βρίσκονται στο Χαρτούμ κινδυνεύουν γιατί οι συμπλοκές γίνονται παντού. Με τα ίδια μου τα μάτια, είδα να ρίχνουν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές».

Μεταξύ των επαναπατρισμένων και ένας από τους τραυματίες. Μεταφέρεται σε φορείο καθώς έχει υποβληθεί σε χειρουργείο στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν με τον τρόπο που τους ζητείται», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το πρωί απεγκλωβίστηκαν άλλοι 7 Έλληνες, ενώ πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες για να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται μέσα στη διορία εκεχειρίας 72 ωρών που δόθηκε με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμα κινδύνου

Συναγερμός έχει σημάνει ο ΠΟΥ για την κατάσταση στο Σουδάν μετά την ενημέρωση που έλαβε ότι ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν στα λάθος χέρια να προκαλέσουν κακό.

Οι πολίτες του Σουδάν είναι απεγνωσμένοι και ευελπιστούν να ισχύει η 3ημερη εκεχειρία έτσι ώστε να βρουν έναν ασφαλή τρόπο διαφυγής ή προστασίας.


Πηγή