Αυξημένες πωλήσεις οι οποίες ωστόσο οφείλονται στις ανατιμήσεις και όχι στην άνοδο της κατανάλωσης καταγράφει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το πρώτο 9μηνο του 2022.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) εμφάνισε ανάπτυξη σε αξία κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.Η τάση αυτή οδηγείται από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+6,6%) όσο και τα τυποποιημένα (+5,5%), καθώς η κατηγορία του bazaar εμφανίζει μηδενική ανάπτυξη, ενώ αντίστοιχα οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντικά πιο μετριοπαθή αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +1,0% και +0,6% αντίστοιχα.
Αντίθετα οι πωλήσεις σε επίπεδο τεμαχίων παρουσιάζουν στο σύνολό τους αρνητική τάση.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα μικρότερα, σε τετραγωνικά, καταστήματα (100-400 τ.μ.), στο +5,7%, γεγονός σύμφωνα με τη NielsenIQ οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην αναδιάρθρωση του λιανεμπορίου με τις συνεχείς εξαγορές μικρότερων αλυσίδων ή μεμονωμένων καταστημάτων από τους ισχυρότερους παίκτες του κλάδου, με αποτέλεσμα να τονώνεται η δυναμική των μικρότερων αιθουσών.
Ο τουρισμός φαίνεται να τόνωσε σημαντικά την αγοραστική δυναμική της περιφέρειας, τουλάχιστον για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι περιοχές της Κρήτης, αλλά και της Πελοποννήσου να εμφανίζουν τις πιο θετικές τάσεις ανάπτυξης (+7,4% και +6,8% αντίστοιχα).
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των τιμών ενδεικτικά στον κλάδο των τροφίμων καταγράφεται μεσοσταθμικά:
- ψωμί 13%
- ζυμαρικά 10,1%
- σπορέλαια 38,9%
Σημαντική ήταν και η μεταβολή της μέσης τιμής στον κλάδο των χαρτικών και σε όλες τις βασικές κατηγορίες, με την μέση τιμή στα ρολά κουζίνας να αυξάνεται κατά +15,6%, ενώ στο χαρτί υγείας κατά +12,7%.
Η πορεία του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τέλος, συνεχίζει ανοδικά έχοντας φτάσει το 14,4%. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί περαιτέρω η προωθητική ένταση για τα branded προϊόντα, η οποία έχει φτάσει στο 66,5%, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τις διαφορετικές λιανεμπορικές αλυσίδες, στο πλαίσιο του πολύ ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, στο οποίο κινούνται.
Πηγή