Τα υπερ-μαρκετ, τα σούπερ μάρκετ δηλαδή άνω των 2.500 τ.μ, παρουσιάζουν συγκριτικά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τους άλλους τύπους καταστημάτων του κλάδου, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές αναζητούν περισσότερες προσφορές και εκεί έχουν τη δυνατότητα πιο πολλών επιλογών.
Το «κυνήγι» των προσφορών προκειμένου να περιορίσουν το κόστος στις αγορές του σούπερ μάρκετ, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, φαίνεται πως οδηγεί τους καταναλωτές στα πολύ μεγάλα καταστήματα που προσφέρουν περισσότερους κωδικούς προϊόντων καθώς και πιο πολλές προωθητικές ενέργειες σε σχέση με τα μικρότερα, όπου οι επιλογές τους είναι πιο περιορισμένες.
Στο α΄ εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων NielsenIQ συνολικά ο κλάδος εμφάνισε αύξηση σε αξία πωλήσεων κατά 8,7%, την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη συγκεκριμένα στην κατηγορία των hypermarkets ήταν στο 13,4%. Τα μικρά σούπερ μάρκετ ακολούθησαν με αύξηση της τάξεως του 9,7%, τα πολύ μικρά (superettes) με άνοδο κατά 8,9% και τα μεγάλα καταστήματα (από 1000 έως 2.499 τ.μ.) με 6,5%.
Την ίδια στιγμή, με τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και παράλληλα να στρέφονται όλο και περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία «ανεβάζουν» διαρκώς το μερίδιό τους, λιανέμποροι και προμηθευτές εντείνουν από την πλευρά τους τις προωθητικές ενέργειες στα επώνυμα προϊόντα.
Στο εξάμηνο του έτους καταγράφεται υψηλό ποσοστό – της τάξεως του 69,3%- επί του συνόλου, στα επώνυμα προϊόντα που πωλήθηκαν υπό το καθεστώς προσφοράς ή προωθητικής ενέργειας. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν στο 67,8% και το 2021 στο 65,1%.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει σημειωθεί το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε διαρκείς προσφορές κατά τη διάρκεια του 2023 σε κωδικούς προϊόντων τους. Τα γαλακτοκομικά άλλωστε αποτελούν την κατηγορία τροφίμων που κατέγραφε τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ κατά την ίδια περίοδο ενισχύθηκε το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας σε γάλα και γιαούρτι.
Πηγή