Μια σπάνια μορφή μιας εξίσου σπάνιας ασθένειας έκανε τα ούλα μιας 42χρονης γυναίκας να πάρουν όψη σαν να είναι… σάπιες φράουλες: βαθύ κόκκινο χρώμα, πρησμένα και με κοκκώδη υφή.

Το απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε λεπτομερώς σε σχετικό άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine, σε τεύχος του 2017, αλλά τις τελευταίες ημέρες άρχισε να κάνει και πάλι τον “κύκλο” του διαδικτύου και των social media.

Πρόκειται για μια 42χρονη γυναίκα από το Ιράν, η οποία πήγε στον δερματολόγο με ένα περίεργο μείγμα συμπτωμάτων. Η γυναίκα είχε επώδυνη υπεραπλασία των ούλων για περίπου έξι εβδομάδες, καθώς και επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες και νεκρωτικά έλκη στο πρόσωπό της, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του δέρματός της πέθαιναν!

Η υπερπλασία των ούλων ονομάζεται gingival hyperplasia, αλλά όταν έχει μια “κοκκώδη και αιμορραγική όψη” (όπως την περιγράφει ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έκθεσης), ονομάζεται “ουλίτιδα φράουλας” (strawberry gingivitis).

Πώς ήταν η όψη των ούλων της 42χρονης γυναίκας, όταν πήγε στον γιατρό

Αυτή η σπάνια μορφή ουλίτιδας μπορεί να προκληθεί από τέσσερα πράγματα:

  1. το πρώτο και πιο συνηθισμένο είναι η κακή στοματική υγιεινή
  2. μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα (όπως φάρμακα που αποτρέπουν τις επιληπτικές κρίσεις, ή εκείνα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση)
  3. μπορεί να είναι θέμα κληρονομικότητας, ή
  4. μπορεί να είναι σύμπτωμα από άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Η ουλίτιδα φράουλας είναι στην πραγματικότητα μια σπάνια μορφή μιας εξίσου σπάνιας αγγειακής νόσου. Η ασθένεια, με την οποία πράγματι διαγνώστηκε η 42χρονη γυναίκα σε αυτή την περίπτωση, ονομάζεται κοκκιωμάτωση με πολυαγγείωση (granulomatosis with polyangiitis). Είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Η γυναίκα διαγνώστηκε όχι μόνο λόγω των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και επειδή οι γιατροί βρήκαν ορισμένα αντισώματα στον οργανισμό της, καθώς και πολλαπλές αναπτύξεις (που ονομάζονται πνευμονικά οζίδια) στους πνεύμονες της.

Οι γιατροί έβαλαν την 42χρονη σε αγωγή για να κατασταλεί το ανοσοποιητικό της σύστημα με ένα φάρμακο που ονομάζεται κυκλοφωσφαμίδη (cyclophosphamide), το οποίο χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς και ένα στεροειδές που ονομάζεται πρεδνιζολόνη (prednisolone) και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής.

Δυστυχώς, η γυναίκα δεν επισκέφτηκε ξανά τους γιατρούς μετά την έναρξη της θεραπείας, οπότε δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η έκβαση της περίπτωσής της.

iatropedia.gr


Πηγή