Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
20 γρ. ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά αποξηραμένα βότανα
350 ml νερό
Για τη σάλτσα
4 φρέσκες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
1½ κούπα καθαρισμένο σπανάκι, χοντροκομμένο
1/2 κούπα λεπτές ροδέλες από κολοκυθάκια
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση
150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για πίτσα με το εξής τρόπο: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αποξηραμένα βότανα. Κάνετε μια γούβα στη μέση, ρίχνετε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το νερό και αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι ανάλογα, ώστε να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακιά που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ζυμώνετε για 5΄ και την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με νάιλον μεμβράνη να ξεκουραστεί.
2. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις τρίβετε και τις βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15΄ περίπου μέχρι να δέσει. Πέντε λεπτά πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά ρίχνετε και τον βασιλικό.
3. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5΄ το σπανάκι και τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο.
4. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγετε ένα μεγάλο φύλλο με τη ζύμη που έχετε φτιάξει, το οποίο στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Από πάνω ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας και την απλώνετε σε όλη τη ζύμη ομοιόμορφα.
5. Προσθέτετε το σπανάκι,
τα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες και πασπαλίζετε
με φέτα.
6. Ψήνετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C.
Πηγή