Υλικά για 4 μερίδες
250 γρ. μανιτάρια Πορτομπέλο (κομμένα σε φέτες)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 καρότα (τριμμένα)
2 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
4 κουταλιές γαλέτα
1 αυγό (χτυπημένο)
2 φραντζολάκια για burger
4 ροδέλες ντομάτας
Φύλλα ρόκας
Φρέσκο κάρδαμο (προαιρετικά)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε 4 κουταλιές νερό. Ρίχνετε τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρετε για 10΄ μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζετε τα μανιτάρια σε ένα άλλο σκεύος και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ, βάζετε τα κρεμμύδια στο τηγάνι, προσθέτετε 2 κουταλιές νερό και το μπαλσάμικο και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 10΄ μέχρι να καραμελώσουν. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε και αυτά στην άκρη.
2. Αναμειγνύετε το μαϊντανό, τα καρότα, το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη γαλέτα και το αυγό με τα μανιτάρια. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε. Πλάθετε το μείγμα σε 4 μπιφτέκια και τα αφήνετε να «ξεκουραστούν» για 15΄. Κατόπιν, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το λαδώνετε καλά και ψήνετε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
3. Κόβετε τα φραντζολάκια στη μέση και βάζετε πάνω στο καθένα από 1 μπιφτέκι, 1 ροδέλα φρέσκια ντομάτα, 2 φύλλα ρόκας, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και κάρδαμο
Πηγή