Επεκτάθηκε σε περισσότερους κλάδους επιχειρήσεων, καλύπτοντας αντίστοιχα περισσότερους εργαζομένους το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Πλέον, το κόστος ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η στήριξη και αργότερα. Συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καλύπτονται 1,7 εκατ. εργαζόμενοι (το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), 800.000 επιχειρήσεις (76% του συνόλου των νομικών προσώπων και 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας – ΚΑΔ) και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής (75% του συνόλου).
Συνοπτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή εξειδικεύθηκαν χθες προβλέπουν τα εξής:
1. Για τους εργαζομένους, καλύπτονται όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Θα πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Επίσης, θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 ημέρες και θα ανασταλεί για 4 μήνες η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία, ενώ αν αποφασίσουν να την καταβάλουν εμπρόθεσμα θα έχουν έκπτωση 25%. Η πλατφόρμα (SupportEmployees) για τα 800 ευρώ, όπως και για την έκπτωση 40% στο ενοίκιο πρώτης κατοικίας, ανοίγει την 1η Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα, θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στη λίστα των ΚΑΔ έως τις 30 Ιουνίου, ενώ το μέρος του που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της εργασιακής σχέσης θα το πληρώσει το κράτος. Οι υπόλοιπες θα το πληρώσουν κανονικά στην ώρα τους. Επιπλέον, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος σε 108.000 εργαζομένους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
2. Για τους επαγγελματίες με έως 5 εργαζομένους, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μπορούν να κάνουν αίτηση στην «Εργάνη» για τα 800 ευρώ, από 6 Απριλίου, μόλις βγεί η ΚΥΑ. Ειδικά για τους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) προβλέπεται επίδομα για τηλεκατάρτιση 600 ευρώ, ενώ αν συνεχιστεί η κρίση, τον Μάιο θα πάρουν κι αυτοί 800 ευρώ.
3. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Επιπλέον, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων προβλέπεται για όσους κλάδους έχουν ήδη ανακοινωθεί συν άλλους 12 που ανακοινώθηκαν χθες (πλαίσιο 1, βλ. γράφημα), όχι όμως για τη βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, την ασφάλιση και κάποιες άλλες υπηρεσίες που επίσης εντάχθηκαν χθες (πλαίσιο 2). Για 5 ακόμη κλάδους προβλέπεται μόνο αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που τίθενται σε αναστολή (πλαίσιο 3).
Επίσης, ξεκινούν ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είπε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, όπως για τον πρωτογενή τομέα (150 εκατ./ευρώ) για την εμπορία ρεύματος και για τη δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη.
Για τις επιχειρήσεις, επίσης, που απασχολούν έως 500 εργαζομένους, θεσπίζεται η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μια ενίσχυση 1 δισ. ευρώ, που θα επιστραφεί εν μέρει ή συνολικά σε 5 χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο και 1 χρόνο περίοδο χάριτος. Το ύψος της θα καθοριστεί τυποποιημένα με βάση την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) την περίοδο 2-10 Απριλίου. Εννοείται ότι διέπεται από ρήτρα μη απολύσεων.
Αλλο 1 δισ. ευρώ, εξάλλου, θα δοθεί ως εγγύηση για χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων κοστίζουν 2,1 δισ. ευρώ, ασφαλιστικών υποχρεώσεων 1,6 δισ., τα 800άρια της έκτακτης ενίσχυσης 1,4 δισ. ευρώ και μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα άλλα μέτρα φτάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ.
Η δημοσιονομική πίεση είναι τεράστια και θέτει μοιραία το ερώτημα για το ενδεχόμενο περικοπών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν το αποκλείουν, εφόσον η κρίση συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, ενώ σε ερώτημα για ενδεχόμενο περικοπής και των συντάξεων επισημαίνουν ότι θα προηγηθούν, αν παραστεί ανάγκη, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε: «Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε θέσει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα».