Έφυγαν πριν λίγα χρόνια από τη «ζούγκλα» της Αθήνας για να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στα τρία παιδιά τους.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όμως, τα παιδιά κινδύνευσαν να καούν μέσα στο φλεγόμενο σπίτιτους στο Λαντζόι, και σώθηκαν – ουσιαστικά – την τελευταία στιγμή, λίγο πριν καταρρεύσει η στέγη.

Το σπίτι και όλα τα υπάρχοντά της εξαμελούς οικογένειας έγιναν στάχτη, και τώρα, θα πρέπει να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη, να σταθούν στα πόδια τους και να αρχίσουν από την αρχή…

Ήταν λίγο πριν τη 1:00 τη νύχτα του Σαββάτου, όταν η γιαγιά των παιδιών, σηκώθηκε από το κρεβάτι για να πάρει κάτι από το διπλανό δωμάτιο και είδε το σπίτι να φλέγεται. Αμέσως τηλεφώνησε στα παιδιά της, στον Γιώργο και τη Βάνα – που βρίσκονταν για επαγγελματικούς λόγους στην Αρκαδία – και τους ενημέρωσε για τη φωτιά. Δεν ήξερε τι να κάνει. Κι αυτοί, τι να κάνουν και πώς να βοηθήσουν από μακριά;

Ένας οικογενειακός τους φίλος, ο Γιώργος Ντόκος τον οποίο ενημέρωσε τηλεφωνικά το ζευγάρι, μαζί μ’ έναν ακόμα συγχωριανό, τον Λάμπη Τζοϊτη έσπευσαν στο σπίτι που είχε λαμπαδιάσει. Με τις υποδείξεις της ηλικιωμένης γυναίκας – αφού το σπίτι είχε γεμίσει πυκνούς καπνούς και από παντού ξεπηδούσαν φλόγες – κατάφεραν να εντοπίσουν τα παιδιά στα δωμάτιά τους και να τα βγάλουν έξω, λίγο πριν η στέγη καταρρεύσει.

Δε σώθηκε τίποτα…

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής και οι επτά πυροσβέστες, με επικεφαλής τον Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Κατσαριώτη, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Όμως, η φωτιά – που πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από ένα καντήλι – είχε προλάβει να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η ξύλινη στέγη, το ταβάνι, τα ξύλινα κουφώματα «βοήθησαν» τη φωτιά να εξελιχθεί γρήγορα και να επεκταθεί σε όλο το σπίτι, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα πάντα. Έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, όλα τα ρούχα της οικογένειας, έγιναν στάχτη και η οικογένεια, βρέθηκε «ουσιαστικά» στον δρόμο.

Δυο ώρες αργότερα, ο Γιώργος και η Βάνα είχαν φτάσει στο χωριό, μη μπορώντας να πιστέψουν ότι οι κόποι και οι θυσίες τους έγιναν στάχτη. Ότι, θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι από την αρχή… Ευτυχώς – λένε μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» – τα παιδιά και η γιαγιά είναι καλά…   

Από την αρχή…

Τα ξημερώματα, η οικογένεια μετέβη στη Ζαχάρω, στο πατρικό σπίτι του Γιώργου, προκειμένου να ηρεμήσουν και να δουν τι θα κάνουν, πως θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Κι αυτό, θα πρέπει να γίνει από σήμερα κιόλας, αφού το ζευγάρι έχει οργανώσει τη ζωή του στο Λαντζόι και δεν είναι εύκολο να βρίσκονται μακριά. Στο χωριό διατηρούν ένα Mini Market και τα δυο παιδιά τους πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν στο σχολείο τους. Εκτός από την 3χρονη κόρη τους, τα άλλα δυο παιδιά, ο 4,5 χρόνων γιος τους πηγαίνει στο προ-νήπιο και η 8χρονη κόρη τους στη Γ΄ τάξη Δημοτικού.

Έκκληση για βοήθεια

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Λαντζοϊου, Νώντας Μπαρτζάκος, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια και προσπαθεί, όπως και όλο το χωριό, να βοηθήσουν την οικογένεια, να σταθεί πάλι στα πόδια της. «Ο Γιώργος και η Βάνα ήρθαν πριν λίγα χρόνια από την Αθήνα στο χωριό μαζί με τα τρία τους παιδιά, για μια καλύτερη ζωή. Έφτιαξαν το ημιτελές σπίτι που είχαν εδώ, άνοιξαν ένα mini market και προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους», λέει ο κ.Μπαρτζάκος μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» εξηγώντας πως το κακό που βρήκε την οικογένεια, έχει στενοχωρήσει όλο το χωριό, αφού η οικογένεια είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους. «Ο θεός έβαλε το χέρι του και γλύτωσε η οικογένεια, και είναι όλοι σώοι. Τώρα, είναι η ώρα των ανθρώπων, όσο μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, αφού τα παιδιά έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους και ουσιαστικά βρίσκονται στον δρόμο», σημειώνει ο κ. Μπαρτζάκος κάνοντας έκκληση για βοήθεια σε ρούχα, για τους μεγάλους και τα παιδιά, σε κλινοσκεπάσματα, σε είδη οικιακής χρήσης κ.α (τηλ. επικοινωνίας 6979808561).

Ο ίδιος, επικοινώνησε ήδη με τον Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια και τον Σύλλογο Γυναικών Πύργου, ενημερώνοντας για το περιστατικό και ζητώντας βοήθεια, μη παραλείποντας να τους ευχαριστήσει εκ των προτέρων για την θετική διάθεση για βοήθεια.  «Το χωριό μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, έχουν αποδείξει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι υπάρχει ανθρωπιά. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά, θα τα καταφέρουμε να σταθούμε δίπλα στην οικογένεια που…».