Μιλώντας επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δρα άμεσα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν “γυρνάει” τη πλάτη σε προβλήματα του παρελθόντος.

Παράλληλα, κάλεσε και από το βήμα της Βουλής τους δικαιούχους αποζημιώσεων για μισθώματα αλλά και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν λογαριασμό τράπεζας (ΙΒΑΝ) προκειμένου το κράτος να καταβάλει το ποσό που τους αναλογεί. Απαντώντας σε σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου για καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συνεχώς πέφτει ο αριθμός όσων δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, ωστόσο παραμένει μεγάλος. “Κι από αυτό το βήμα, καλώ τους ιδιοκτήτες, καθώς και αυτούς που είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης αύριο, να δηλώσουν τα IBAN τους – είναι πάνω από 50.000 μόνο για το επίδομα θέρμανσης – προκειμένου το κράτος να καταβάλει στο λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί. 59.000 ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το μήνα Νοέμβριο που δεν είχαν IBAN – και κάθε τρεις μέρες πέφτει αυτό το ποσό και θα είμαστε κάτω από τις 45.000. Είχαμε πληρώσει ήδη 137.049 ιδιοκτήτες, πληρώθηκαν άλλοι 39.355 σήμερα για το μήνα Νοέμβριο και καλούμε και τους άλλους που είναι δικαιούχοι, να δηλώσουν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν από την ελληνική Πολιτεία” είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 θα αποτελέσουν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ότι προβλέπεται η απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, ότι προβλέπεται η καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ως αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα, ότι χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή, ότι ρυθμίζεται ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, καθώς επίσης ότι ρυθμίζεται η υποβολή δήλωσης μεταβολών, για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας στη άμεση επιχορήγηση της “Αεροπορίας Αιγαίου» (Aegean) με 120 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού ζημίας που υπέστη. Όπως είπε, το ποσό αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σημείωσε ότι το ποσό αυτό το θεωρεί αναλογικό και η αξιωματική αντιπολίτευση. Επισήμανε επίσης ότι “η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Σουηδία, είτε εξετάζει σχετικές ρυθμίσεις”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο όμιλος της Tap Air Portugal ενισχύθηκε με 1,2 δισ. ευρώ από το πορτογαλικό κράτος, ο όμιλος της Lufthansa ενισχύθηκε με 11 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Alitalia ενισχύθηκε με 273 εκατ. ευρώ από το ιταλικό Δημόσιο και ο όμιλος Airfrance – KLM έλαβε ενίσχυση 7 δισ. ευρώ από το γαλλικό Δημόσιο και 3,4 δισ. ευρώ από το ολλανδικό Δημόσιο. Επίσης ανέφερε ότι η “Αεροπορία Αιγαίου” δεσμεύτηκε να προβεί προηγουμένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας. “Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ότι θα επανακτήσει σημαντικό μέρος της βοήθειας που σήμερα προσφέρει στην εταιρία και αποκτά δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε δια της άσκησης των δικαιωμάτων και της απόκτησης του ανωτέρω μετοχικού ποσοστού υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της DG Comp), είτε δια της μεταβιβάσεως του δικαιώματος” πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου, ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην εκπαιδευτική πορεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, λέγοντας ότι “η σημερινή μέρα σημαδεύεται από την αναστολή άρθρων του Συντάγματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα”, και ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά σύσσωμη στη δημιουργία αστυνομίας εντός των ακαδημαϊκών χώρων”. Για τις κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει η ΟΕΝΓΕ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους γιατρούς “σε περιοδεύοντα θίασο, μεταφέροντάς τους από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη! Μετά το φιάσκο των εμβολιασμών με τα κυβερνητικά στελέχη, μετά το κλείσιμο των εμβολιαστικών κέντρων και την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, αποδεικνύεται ότι η δημόσια υγεία δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης”.  

Για την επιδότηση της Aegean, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι από το 2005 έως το 2019 η εταιρία είχε κέρδη πάνω από μισό δισεκ. ευρώ και ότι τα μερίσματα του 2015 – 2019 αγγίζουν τα 210 εκ. ευρώ. “Υπήρχαν λεφτά δηλαδή, απλά κατέληξαν στις τσέπες των μετόχων, και τώρα το κράτος θα βάλει το χέρι στην τσέπη χωρίς προαπαιτούμενα, όπως η απόκτηση μετοχών και η διατήρηση των θέσεων εργασίας” είπε η κα Παπανάτσιου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, τέλος, πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει ολομέτωπο αγώνα ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας. “Το τρίπτυχο της πολιτικής της είναι λιτότητα – αυταρχισμός – περιστολή δικαιωμάτων […] Δεν θα υπακούσουμε ποτέ σε αυτό, ούτε εμείς, ούτε η Αριστερά, ούτε οι προοδευτικοί, ούτε καν οι συντηρητικοί δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνουμε και τώρα”.


Πηγή