H κυβέρνηση θα παραλάβει την ερχόμενη εβδομάδα το αρχικό σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Σοφών, υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, για τη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πακέτο.

Σε ένα ακόμη βήμα σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα στην κατεύθυνση της στήριξης της απασχόλησης, επιδοτώντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι μόνο τη διατήρηση των υφισταμένων.

Η πρόθεση αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Παρασκευή, θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα μέσω ενός νέου προγράμματος που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για όσες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν απολύουν, αλλά και προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους. Αυτό θα διαπιστώνεται εφόσον οι θέσεις εργασίας τους αυξάνονται σε σύγκριση με το τέλος του 2019.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η απασχόληση είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα το διάστημα αυτό, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης, στο οικονομικό επιτελείο και στην προεδρία της κυβέρνησης ετοιμάζονται και για το επόμενο στάδιο, της ανάκαμψης της χώρας με τη βοήθεια των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος Next Generation EU, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 και 18 Ιουλίου. Θα προηγηθεί, στις 10 Ιουλίου, ένα άτυπο ECOFIN.

To πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου, από το οποίο η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας μπορεί να φτάσει τα 32 δισ. ευρώ, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, με την υποβολή του αρχικού σχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής Σοφών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το σχέδιο προβλέπεται να εξειδικευθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κατευθύνσεις θα δίνονται από τώρα, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 

Στο επίκεντρο του νέου αυτού μοντέλου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Ολα πρέπει να κατατείνουν σε αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το επίπεδο των εξαγωγών», σημειώνει μέλος της επιτροπής. Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας προϋποθέτει επενδύσεις, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα υστερεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που η έκθεση αναμένεται να αναδείξει.

Ο κ. Πισσαρίδης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την Ελλάδα, τόνισε ότι με ποσοστό επενδύσεων 11% του ΑΕΠ της, η Ελλάδα βρίσκεται με διαφορά στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλή ποιότητα κεφαλαιακού αποθέματος. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, είπε, επηρεάζοντας τα εισοδήματα και την απασχόληση. Κατά τον κ. Πισσαρίδη, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ενδεικτικά ότι θα συμβάλει η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στο Δημόσιο. Στην κατεύθυνση της τόνωσης των επενδύσεων, εξάλλου, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε στο ίδιο συνέδριο ότι είναι σκόπιμο να επιταχυνθούν οι αποσβέσεις, να μειωθεί η επιβάρυνση της εργασίας από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να ενισχυθεί ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσουν δύο από τις βασικές κατευθύνσεις των ελληνικών προτάσεων, αφού αποτελούν τους πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι είναι σκόπιμο να προωθηθεί η εκπαίδευση για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα και σε καθημερινή βάση.

Οι μεταρρυθμίσεις κάθε είδους αναμένεται να έχουν την τιμητική τους στις προτάσεις της επιτροπής. Αν και η μεταρρύθμιση απέκτησε χαρακτηριστικά «βρώμικης λέξης» στη διάρκεια των μνημονίων, όπως είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, τα μέλη της κατέληξαν ότι δεν είναι σκόπιμο να αποφύγουν να υποβάλουν προτάσεις που ίσως ενοχλήσουν ή ξενίσουν. Ο κ. Βέττας, σε άρθρο του στην «Κ» (28/6/2020), ανέφερε ενδεικτικά τέτοιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και των συστημάτων εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης και ένα σταθερό πλαίσιο που θα επιβραβεύει επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή θα είναι, τέλος, ένα ακόμη από τα βασικά κεφάλαια της έκθεσης Πισσαρίδη. Δεν αρκεί να προστατεύσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες, είπε ο κ. Πατέλης στο συνέδριο, προετοιμάζοντας πιθανώς το έδαφος για τη νέα πρωτοβουλία επιδότησης των προσλήψεων μέσω των ασφαλιστικών εισφορών. Σημείωσε, πάντως, ότι εκτός από κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χρειάζεται να επανεκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και δη στην ψηφιακή.

Τα μέλη της επιτροπής

Εκτός από τον κ. Πισσαρίδη (καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, βραβείο Νομπέλ Οικονομικών 2010) και τον αναπληρωτή του στη θέση του προέδρου κ. Βέττα (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ), τα άλλα μέλη της επιτροπής με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale). Στην επιτροπή συμβάλλουν, επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι εξής ειδικοί:

Κυριάκος Ανδρέου (advisory leader PwC), Κωνσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

kathimerini.gr