Oι ΗΠΑ επέκτειναν το γεωγραφικό εύρος χρήσης των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων κάνοντας δεκτό το αίτημα του Κιέβου για “βαθιά” κτυπήματα στην ρωσική ενδοχώρα. 

Το War News 24/7 είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό πως οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στις συνοριακές περιοχές με το Χάρκοβο αλλά θα επεκταθούν ακόμη και 300 χλμ ή και περισσότερο εντός Ρωσίας (κάτι που ήδη συμβαίνει).

Με την έλευση των F-16 το τοπίο ξεκαθαρίζει: Είμαστε στην τελευταία Φάση πριν την είσοδο ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην χώρα. Oι Ουκρανοί πρέπει να ασφαλίσουν- όσο αυτό είναι εφικτό- τον εναέριο χώρο τους απομακρύνοντας την ρωσική Αεροπορία από την κεντρική και δυτική Ουκρανία εκεί όπου αναμένεται ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προς Ουκρανία: “Ασφάλισε τον εναέριο χώρο για να μπουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Κτύπα στόχους σε βάθος 300 χλμ εντός Ρωσίας” (vid)

ΗΠΑ σε Κίεβο: Κτυπήστε στόχους εντός Ρωσίας και καταρρίψτε μαχητικά στον ρωσικό ΕΕΧ

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που εφοδιάζεται από τις ΗΠΑ για να πλήξει ρωσικές δυνάμεις που βάλλουν κατά των ουκρανικών στρατευμάτων οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων εντός της Ρωσίας κι όχι μόνον στην ρωσική επικράτεια κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου», ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Πεντάγωνο.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να εξαπολύει πυρά με όπλα που του έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι η απόφαση του Μπάιντεν ισχύει μόνον για στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, η χρήση από την Ουκρανία όπλων κατά των ρωσικών στρατευμάτων δεν περιορίζεται στην ρωσική πλευρά κοντά στο Χάρκοβο.

Διαβάστε επίσης: «Τοtal war» ΝΑΤΟ-Ρωσίας: ΝΑΤΟϊκοί οι πιλότοι των ουκρανικών F-16 είπε «κατά λάθος» ο Στόλτενμπεργκ – Άδεια για «Deep Strike» επιδρομές εντός Ρωσίας!

«Η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ανταποδώσει τα πυρά όταν δέχεται πυρά είναι πραγματικά αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η πολιτική αυτή (…) καθώς βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά μήκος των συνόρων, την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποδίδει τα πυρά σε αυτές τις χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυρομαχικά που έχουν δώσει οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Ράιντερ.

«Πρόκειται για αυτοάμυνα, οπότε είναι λογικό γι’ αυτούς να μπορούν να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Ράιντερ απηχούν δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν.

«Δεν πρόκειται για θέμα γεωγραφίας. Είναι θέμα κοινής λογικής», σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σε δηλώσεις του στο PBS.

«Αν η Ρωσία επιτίθεται ή ετοιμάζεται να επιτεθεί από το έδαφός της στην Ουκρανία, είναι απλώς λογικό να επιτρέπεται στην Ουκρανία να αντεπιτεθεί κατά των δυνάμεων που την πλήττουν από την άλλη πλευρά των συνόρων», σημείωσε.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να ανοίξει πυρ σε ρωσικά αεροπλάνα που πετούν στον ρωσικό εναέριο χώρο, αν ετοιμάζονται να ανοίξουν πυρ εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να κτυπά στόχους εντός της Ρωσίας δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής από τότε που ελήφθη η απόφαση για το Χάρκοβο.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η γλώσσα του Σάλιβαν είναι σημαντικά διαφορετική από τον Μάιο όταν αναλύθηκε λεπτομερώς η νέα πολιτική.

ΗΠΑ: Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Ρωσία:

“Κανένας Αμερικανός πολίτης για κανένα λόγο δεν πρέπει να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Ξέρω ότι αυτό μερικές φορές σε μια πολύ οδυνηρή επιλογή για Αμερικανούς που έχουν μέλη της οικογένειάς τους στη Ρωσία, μερικές φορές μέλη της οικογένειας που θέλουν να δουν έχουν προβλήματα υγείας , αλλά διατρέχετε τεράστιο κίνδυνο ταξιδεύοντας στη Ρωσία, μπορείτε να φυλακιστείτε, να κρατηθείτε ή να καταδικαστείτε.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε σε κάθε Αμερικανό, να μην ταξιδέψει για κανένα λόγο στη Ρωσία”.Πηγή