Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, που τιμάται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, στηρίζει η ομάδα της Μαγνησίας, ενημερώνοντας το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Νίκη Βόλου στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής. Η παγκόσμια Ημέρα για το διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι

Ένα 10% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, έχουν Τύπου Ι.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ίδιο το σώμα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας γρήγορη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ

Ένα 90% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, έχουν Τύπου ΙΙ.

Σε αυτή την κατηγορία, ο οργανισμός είτε παράγει ινσουλίνη που όμως δεν λειτουργεί σωστά, είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να συσσωρεύεται στο αίμα.

Επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο διαβήτης συνδέεται με μια σειρά επιπλοκών. Αυτές οι επιπλοκές είναι ευρείες και οφείλονται στη χρόνια αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη των αγγείων.

Οι επιπλοκές που προκύπτουν, ομαδοποιούνται σε δυο κατηγορίες.

Την κατηγορία των «μίκρο-αγγειακών νοσημάτων».

Η κατηγορία αυτή αφορά τις βλάβες που προκαλούνται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Οι μικροαγγειακές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

την ασθένεια των ματιών, που ονομάζεται αμφιβληστροειδοπάθεια,
τη νεφρική νόσο, που ονομάζεται νεφροπάθεια
τη νευρική βλάβη, που ονομάζεται νευροπάθεια
Την κατηγορία των «μάκρο-αγγειακών νοσημάτων»

Η κατηγορία αυτή αφορά τις βλάβες που προκαλούνται στις αρτηρίες

Οι κύριες μακροαγγειακές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

επιταχυνόμενη καρδιαγγειακή νόσο, με αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου
εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, που εμφανίζονται ως εγκεφαλικά επεισόδια

Παρόλο που η υποκείμενη αιτιολογία παραμένει αμφιλεγόμενη, με το διαβήτη συνδέεται επίσης η δυσλειτουργία του μυοκαρδίου, η οποία εμφανίζεται ανεξάρτητα από αθηροσκλήρωση. Άλλες χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη είναι η κατάθλιψη, η άνοια και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Με τη συμβατική κλινική αντιμετώπιση, ο κίνδυνος των μεγάλων χρόνιων επιπλοκών στον διαβήτη τύπου Ι, με βάση τη μελέτη DCCT (Diabetes Control and Complications Cohort) και την μελέτη παρακολούθησης της επιδημιολογίας των διαβητικών παρεμβάσεων και επιπλοκών (EDIC) ανέρχεται σε:

47% για αμφιβληστροειδοπάθεια,

17% για νεφροπάθεια και

14% για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μη το παίρνετε αψήφιστα το θέμα του σακχαρώδους διαβήτη. Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά παράλληλα είναι και στο δικό μας χέρι να νικήσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό της υγείας μας».//Λ.

nikifc.gr

ertsports.gr