«Μέχρι τον Ιούλιο θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς προβλήματα, από κει και πέρα είναι συνάρτηση του τι θα γίνει», σχολίαζε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή προσέθετε ότι είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕSM.

Στο «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων καταφεύγει από τώρα και στο εξής η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες, που προκύπτουν από τη μείωση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι θα απορροφηθούν 14 από τα 20 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» αυτού για να καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος Ιουνίου. Τα 15,7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε χωριστό «μαξιλάρι», υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεν θα τα αγγίξουν προς το παρόν, αν και η ίδια πηγή επισήμανε ότι «το μαξιλάρι είναι για τέτοιες περιπτώσεις, μεγάλων κρίσεων». 

Τα 20 δισ. ευρώ των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων αποτελούν διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έσοδα από προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα προηγούμενων ετών. Ως επί το πλείστον, είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και ένα μέρος τους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπορικές τράπεζες.

«Μέχρι τον Ιούλιο θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς προβλήματα, από κει και πέρα είναι συνάρτηση του τι θα γίνει», σχολίαζε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή προσέθετε ότι είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕSM – ένα θέμα που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα συνοδεύεται από μνημόνιο.

Προς το παρόν, θέλει να το αποφύγει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξει ώς το τέλος. Η πηγή, πάντως, χθες διατύπωσε την εκτίμηση πως στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ενωση θα φανεί πιο γενναιόδωρη, παραπέμποντας στο πώς αντέδρασε στην κρίση του 2009, απέναντι στην Ελλάδα, όταν άργησε να συμφωνήσει στο «κούρεμα» του χρέους.

Οι πρώτες αρρυθμίες

Τα πρώτα σημάδια των δημοσιονομικών προβλημάτων άρχισαν να φαίνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α΄ τριμήνου, που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης. Οπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, τον Μάρτιο «χάσαμε» περίπου 600 εκατ. ευρώ έσοδα, τα 350-400 εκατ. ευρώ από τις αναστολές πληρωμών που δόθηκαν και τα υπόλοιπα 200 από μη πληρωμές. Βεβαίως, οι αναστολές κάποια στιγμή, θεωρητικά, θα πληρωθούν. Τότε θα επιστραφούν στο «μαξιλάρι», σύμφωνα με την πηγή. Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 403 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, επειδή τον συγκεκριμένο μήνα εισπράχθηκε το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, 528 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από SMPs και ANFAs 251 251 εκατ. ευρώ, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο. Αυξημένα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν και τα έσοδα του ΠΔΕ.

Μειωμένα, αλλά όχι μηδενισμένα, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο και τα έσοδα του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Mega ότι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει υλοποίηση των μέτρων (800 ευρώ κτλ.) άλλη μία φορά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν και τον Μάιο οι περιορισμοί, όπως τον Απρίλιο. Αυτή η επανάληψη των μέτρων θα καλυφθεί χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα 15,7 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του ESM, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πιστωθεί στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και μπορεί να επαναληφθεί άλλη μία φορά.

kathimerini.gr