Υπό καθεστώς επιτήρησης από την Γενική διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν έχει τεθεί ο OΠΕΚΕΠΕ, έπειτα από έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για κακoδιαχείριση του φορέα.
Οι καταγγελίες από δικαιούχους είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας με τα δημοσιεύματα να «καίνε» τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι που δεν ξέφυγε βεβαία από το ραντάρ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλεται στην συσσώρευση προβλημάτων που έμειναν ανεπίλυτα τα τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα σε άλλα, ο φορέας αντιμετώπιζε προβλήματα με την οργανωτική δομή του την οποία η ευρωπαϊκή έρευνα περιγράφει ως «πολύ ασταθή σε επίπεδο διευθυντικού και μη διευθυντικού προσωπικού και συστημάτων πληροφορικής».
Έκτος από την έλλειψη προσωπικού, με βάση τις πρόσφατες πληροφορίες που προκύπτουν «φαίνεται ότι παρόλο που οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος απάτης δεν συμφωνούν ότι πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα και να διαπιστώσουν τον οικονομικό κίνδυνο», ανέφερε η διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν.
Ευθύνες καταλογίζονται στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη, ο οποίος φαίνεται ότι με τις ενέργειες του καλύπτει τις παθογένειες των τελευταίων χρόνων.
Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι η Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως η έλλειψη επαρκών αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση της διαπίστευσης του Οργανισμού.
Βάσει της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής η Ελλάδα θα λάβει την περίοδο 2023 -2027 13,4 δις, περίπου 2,7 δις ευρώ ανά έτος. Με τα νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέπουν εντατικούς ελέγχους στους δικαιούχους και όλες οι υπηρεσίες του οργανισμού για την νέα ΚΑΠ να έχουν ενταχθεί στο gov.gr.
Πηγή