Ypoyrgiko 1.jpg
Ypoyrgiko 1.jpg

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης αναμένεται να εγκριθεί η τελική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την  Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΑΣ).

Ο στόχος του υπουργείου είναι να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι λόγω της ΕΑΣ  την αύξηση του 2,5% που θα πάρουν τον Ιανουάριο του 2025 στη σύνταξη τους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά του υπουργείου προβλέπει δύο βασικές επιλογές:

Η πρώτη είναι οι συνταξιούχοι που θα ενταχθούν σε υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ λόγω της αύξησης, θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά με το ποσοστό της παλιάς κλίμακας  χωρίς να έχουν επιπρόσθετες κρατήσεις.

Η δεύτερη είναι οι συντάξεις να «παγώσουν» στο ανώτερο ποσό της κλίμακας προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση. Αυτή η επιλογή φαίνεται πως είναι πιο πιθανή να εφαρμοστεί από τη πρώτη και αυτό επειδή  έχει χαμηλότερο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα λάβουν κανονικά την αύξηση στη σύνταξη τους παρά τη μετάβαση τους σε υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ.

Σημειώνεται δε πως μόλις εγκριθεί η παραπάνω ρύθμιση μετά αυτή  θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι κλίμακες της ΕΑΣ

Υπενθυμίζεται πως για τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ μίλησε χθες η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η κ. Κεραμέως με την αύξηση της τάξεως του 2,5% που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο του 2025 η ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας θα επιβάλλεται από τα 1.435 ευρώ (αντί για 1.400 ευρώ), της δεύτερης από τα 1.742,5 ευρώ (αντί των 1.700 ευρώ), της τρίτης κλίμακας από τις 2.050 ευρώ (αντί των 2.000 ευρώ) κ.ο.κ..

Με τη νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, ένας συνταξιούχος που από τα 1.395 ευρώ θα φτάσει στα 1.429,87 ευρώ με την αύξηση που θα πάρει τον Δεκέμβριο, απαλλάσσεται πλήρως από την ΕΑΣ, ενώ, αν δεν άλλαζε η κλίμακα, θα είχε κράτηση 29,87 ευρώ. Αντίστοιχα ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 1.680 ευρώ και με την αύξηση θα διαμορφωνόταν στα 1.722 ευρώ θα μείνει στην κράτηση 3%, ενώ χωρίς την αλλαγή της κλίμακας θα πλήρωνε 6%.

 

 


enikonomia.gr