Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική».
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψή του στην Φινλανδία προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο» για την αποφυγή κάθε νέας εισβολής στο μέλλον.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Μόσχα, η οποία επικαλέσθηκε τον κίνδυνο μίας τέτοιας εξέλιξης για να δικαιολογήσει την επίθεσή της.
«Το θέμα σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και για τον λόγο αυτόν πρέπει να την υποστηρίξουμε. Ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα αλλάξει τα σχέδιά του. Θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και δεν ετοιμάζεται για ειρήνη , αλλά για περισσότερο πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Οφείλουμε επίσης να βρούμε πλαίσια που θα διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία δεν θα εισβάλουν ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.
Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι πλέον καιρός η Αγκυρα και η Βουδαπέστη να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας τους με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στην Μαδρίτη», επέμεινε ο γενικός γραμματέας.
«Η Ουκρανία θα νικήσει πέραν κάθε αμφιβολίας»
Την εκτίμηση πως η Ουκρανία «θα νικήσει πέραν κάθε αμφιβολίας» παρά «την σκοτεινή χρονιά απελπισίας» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ταλίν της Εσθονίας το πρωί της Παρασκευής (24/2).
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι:
«Η ελευθερία δεν είναι χωρίς κόστος. Οφείλουμε να πολεμούμε γι’ αυτήν κάθε μέρα. Σήμερα, για την ελευθερία του πολεμά ο ουκρανικός λαός. Και παρά την σκοτεινή χρονιά απελπισίας και καταστροφής, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του θα νικήσουν πέραν αμφιβολίας».
Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τις «προτάσεις» του Πεκίνου ως προς τον τερματισμό του πολέμου, ο Γενς Στολτενμπεργκ σημείωσε ότι η Κίνα «δεν έχει και μεγάλη αξιοπιστία» σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία.
«Σχετικά με τις προτάσεις και τα σημεία που παρουσιάσθηκαν από την Κίνα, να σημειώσω πως κατ’ αρχάς, η Κίνα δεν έχει και μεγάλη αξιοπιστία, διότι δεν υπήρξε σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης υπέγραψε λίγες ημέρες πριν από την εισβολή συμφωνία για απεριόριστη σύμπραξη με την Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
πηγή