Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να πληρωθεί από τις επιχειρήσεις φέτος χωρίς έκπτωση η προκαταβολή φόρου, παρά τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την παράταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνει ότι η μείωση της προκαταβολής που προσφέρε μια μεγάλη «ανάσα» στις επιχειρήσεις το 2020, αφού εξοικονόμησαν ρευστότητα της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ, δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοσθεί και φέτος.
«Η βασική προϋπόθεση είναι να δούμε πως θα λειτουργήσει η οικονομία μέχρι τότε (σ.σ.: μέχρι την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων). Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά και πολύ μεγάλη δυναμική στη λήψη των μέτρων. Παρακολουθούμε και ακολουθούμε τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο έτσι ώστε με γρήγορα αντανακλαστικά, να βοηθήσουμε την κοινωνία», τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας (μιλώντας στο Capital).
Και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι, στην παρούσα φάση, άλλες είναι οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και όχι η εξέταση της πιθανής μείωσης της προκαταβολής φόρου: καταβολή της επιστρεπτέας 6, μηδενισμός των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο, πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για την προκαταβολή φόρου θα ληφθούν τον Μάϊο, χωρίς να δεσμεύεται ότι η μείωση θα ισχύσει και φέτος. Όπως δηλώνει, «βλέποντας τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα έχουμε καλύτερη ορατότητα για το πώς κινούνται τα δημόσια οικονομικά, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να λάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες προς το καλοκαίρι όπως κάναμε και πέρσι. Βασικό στοιχείο είναι να είσαι κοντά στην επιχείρηση και στα πρώτα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα».
Όπως έγραψε πρόσφατα το «Σin», πάντως, η απόφαση να μην μειωθεί η προκαταβολή φόρου είναι ήδη ειλημμένη, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ανακρούει πρύμναν στην υπόσχεση που έδιδε, για μείωση του πρόσθετου φορολογικού βάρους και για φέτος, όπως συνέβη το 2020.
Πέρυσι, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία, μειώθηκε δραστικά η προκαταβολή φόρου ανάλογα με τα ποσοστά μείωσης του τζίρου, που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Για το 2021, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχιζόταν η μείωση της προκαταβολής στο πλαίσιο που ίσχυσε το 2020. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν, τώρα, ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα, και τα καλπάζοντα ελλείμματα του προϋπολογισμού, δεν επιτρέπουν τη μείωση της προκαταβολής του φόρου και για φέτος.
Από τη φετινή προκαταβολή φόρου, θα απαλλαγούν μόνο όσοι επιχειρηματίες καταγράψουν ζημιές, για τη χρήση του 2020. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη μείωση της προκαταβολής του φόρου, που ισχύει γενικά για όλους, από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του 25%, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στη ΔΟΥ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά στα ποσά του φόρου για τις δόσεις που δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης.
Πόσο μειώθηκε το 2020
Η προκαταβολή φόρου το 2020 μειώθηκε για τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση του τζίρου κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, ως εξής:
- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί. Έτσι, ο τελικός φόρος που πλήρωσαν ήταν μειωμένος κατά 56,7% (κύριος και προκαταβολή φόρου) για τα κέρδη του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, οι 188.651 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 πλήρωσαν συνολικά το ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλαν φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει έκπτωση στην προκαταβολή φόρου από 30% έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε κάθε εταιρεία, καθώς και στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των κερδών από το 28% στο 24%.
Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.
Πηγή