Οι εταιρείες του κλάδου επιχειρούν σταδιακά τον διαχωρισμό των δικτύων τους από την παροχή υπηρεσιών.
Tη στροφή των επενδυτών σε πιο ανθεκτικές στον χρόνο επενδύσεις δείχνει η μαζική προσέλευση ενδιαφερομένων, τόσο για το 30% του ΔΑΑ, όσο και για το έργο των ευρυζωνικών δικτύων περιφέρειας (UltraFast BroadBand, UFBB). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η στροφή αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επενδυτές πλέον αρχίζουν να αποστρέφονται τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις διαταραχές (disruptions) που αυτές επιφέρουν στα διαφορετικά επιχειρησιακά μοντέλα. Καθώς μάλιστα στο τελευταίο διάστημα πολλοί επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό, έχουν χάσει πολλά κεφάλαια σε τέτοιου είδους εγχειρήματα (WeWork, Uber κ.ά.), γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να στοχεύσουν σε επενδύσεις με περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και πιθανώς με χαμηλότερες αλλά πιο σίγουρες αποδόσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα δεν θα προσφέρει στο μέλλον ευκαιρίες, αλλά είναι εμφανής η τάση να σταματήσουν οι επενδυτικές υπερβολές. Η τάση αναβάθμισης του ρόλου των υποδομών στις επενδύσεις φάνηκε από την απόφαση του Vodafone Group να διαχωρίσει στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις της, τις υποδομές από τις επιχειρήσεις marketing. Η βρετανική εταιρεία ουσιαστικά επιχειρεί έναν «δομικό διαχωρισμό» των δικτύων της από την παροχή υπηρεσιών. Αυτό δηλαδή που ο ΟΤΕ απέρριπτε μετά βδελυγμίας στις περασμένες δεκαετίες, σήμερα καθίσταται καθημερινή επιχειρηματική πρακτική.
Εως ένα βαθμό αυτό ήδη ισχύει και στον ΟΤΕ. Οι θυγατρικές του, OTE Rural North και OTE Rural South, συνιστούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στη λειτουργία δικτύων και διαθέτουν τα δίκτυά τους αποκλειστικά και επί ίσοις όροις στη χονδρική, δηλαδή σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΟΤΕ.
Ενα άλλο μοντέλο «δομικού διαχωρισμού» έχει εφαρμοστεί από τη Vodafone και τη Wind, οι οποίες συνέπραξαν στη δημιουργία της εταιρείας Victus, η οποία αναπτύσσει υποδομές κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα, η Victus καλύπτει τις ανάγκες των μετόχων της σε δικτυακές υποδομές, αλλά αύριο – μεθαύριο μέσω μιας τροποποίησης του καταστατικού της επιχείρησης, μπορεί να το πράξει και για τους ανταγωνιστές των μετόχων της.
Το ίδιο θα συμβεί με όσους αναπτύξουν και δίκτυα στο πλαίσιο του έργου UFBB. Το έργο προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και τα δίκτυα οπτικών ινών που θα αναπτύξουν οι πάροχοι στους οποίους θα ανατεθεί το έργο από τον διαγωνισμό, θα δημιουργήσουν εταιρείες ειδικού σκοπού που θα διαθέτουν τις υποδομές τους αποκλειστικά σε παρόχους λιανικής. Θα ισχύσει δηλαδή το ίδιο μοντέλο που ίσχυσε με το έργο Rural που υλοποιήθηκε από τους ΟΤΕ και Intrakat. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, ενόψει και της πώλησης της Forthnet, αλλά και την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, δεν εστιάζεται απαραιτήτως στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι βολιδοσκοπήσεις αφορούν κυρίως εταιρείες που διαχειρίζονται τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθεί τόσο από την περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα, όσο και από το πόσο ευέλικτο θα είναι το πλαίσιο που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενόψει της παραχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει το κατάλληλο περιθώριο σε πιθανούς ενδιαφερόμενους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά.