Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) στις 7 Απριλίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, υπενθυμίζει την αξία του πλαστικού υλικού σε πλείστες εφαρμογές στο χώρο της υγείας, ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας της COVID-19.

Ούτως ή άλλως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι διαχρονικά εξοικειωμένο με την χρήση των πλαστικών υλικών στην εργασιακή καθημερινότητα του. Χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητες «φραγμού» και την προστασία που προσφέρει σε μολύνσεις από ιούς, βακτήρια κλπ, το πλαστικό αποτελεί από τα πλέον σημαντικά υλικά στο χώρο της υγείας. Από τα χειρουργικά γάντια και τις κάψουλες που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, τις σύριγγες και τις πένες χορήγησης ινσουλίνης, τους σωλήνες IV, τους καθετήρες, τα τσιρότα, μέχρι και τις τεχνητές καρδιακές βαλβίδες και τα διάφορα εξαρτήματα τεχνολογικών επιτευγμάτων, το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς τα πολυάριθμα προϊόντα από πλαστικό. 

Εν μέσω πανδημίας ο εξοπλισμός που προσέφερε προστασία και ασφάλεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έδωσε και δίνει την μάχη στα νοσοκομεία, είχε σαν βασικό υλικό το πλαστικό, (γάντια, μάσκες, στολές, προσωπίδες, γυαλιά). Επίσης το 3D printing το οποίο αξιοποιήθηκε για την ταχύτατη παραγωγή βαλβίδων αναπνευστήρων, αλλά και άλλων εξαρτημάτων, είχε ως βασική πρώτη ύλη το πλαστικό. 

Τον προηγούμενο χρόνο, παγκοσμίως, πολλές γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας πλαστικών, άλλαξαν προσαρμόστηκαν και τελικά λειτούργησαν  ακαταπόνητα, στις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, για να καλύψουν τόσο τις αυξημένες ανάγκες ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όσο και στην παραγωγή νέων προϊόντων στην κατεύθυνση της καινοτομίας. 

Η αξία του πλαστικού στην υγεία δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στην ιατρική. Οι πλαστικές συσκευασίες νωπών τροφίμων προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια, ενώ γενικώς οι πλαστικοί σωλήνες μεταφοράς νερού, συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, επιτρέποντας τη μεταφορά και τη διανομή καθαρού νερού.

Ο κ. Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ανέφερε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Η κρίση ανέδειξε περισσότερο στο ευρύ κοινό, την ήδη γνωστή υγειονομική αξία του πλαστικού. Η συλλήβδην δαιμονοποίηση του πλαστικού είναι μια εντελώς λάθος προσέγγιση. Εχθρός μας είναι τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται, όχι τα πλαστικά. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τον πολύ κόσμο που πρέπει να συμβάλλει στην ανακύκλωση. Ως Σύνδεσμος είμαστε περήφανοι, καθώς αρκετά μέλη μας στην Ελλάδα άλλαξαν γρήγορα τις γραμμές παραγωγής τους για να εξασφαλίσουν την επάρκεια και να σώσουν  άμεσες λύσεις στις επείγουσες ανάγκες, που δημιουργήθηκαν. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις.»

Πέρα από τον προστατευτικό  εξοπλισμό, μερικές εφαρμογές του πλαστικού στον χώρο της Ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης είναι οι εξής:

  • Στις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, χρησιμοποιούνται πλαστικοί καθετήρες για την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.
  • Οι ορθοπεδικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν, να ευθυγραμμίζουν ή να υποστηρίζουν ένα μέρος του σώματος, είναι επίσης κατασκευασμένες από πλαστικό
  • Πολλά από τα τεχνητά μέλη για ανθρώπους με αναπηρία, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.
  • Ο τεχνητός κερατοειδής που είναι κατασκευασμένος από ειδική σιλικόνη και μπορεί να αποκαταστήσει την όραση σε περιπτώσεις απώλειας της λόγω διάβρωσης του κερατοειδούς
  • Πλαστικό εμφύτευμα χρησιμοποιείται από όσους υποφέρουν από βαρηκοΐα καθώς μετατρέπει τους ακουστικούς παλμούς σε ηλεκτρικούς, παρακάμπτει τα κατεστραμμένα κύτταρα και διεγείρει άμεσα το ακουστικό νεύρο.
  • Τα χάπια – κάψουλες, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να απελευθερώνουν τα δραστικά συστατικά τους την κατάλληλη στιγμή, αλλά και πολλές συσκευασίες φαρμάκων γίνονται από πλαστικό.

Πηγή