Θα υπάρξει εντός των επόμενων 12 μηνών ένας διάλογος σε βάθος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο OPEN.
Παράλληλα επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι το οποίο προβλέπει ρητά η ευρωπαϊκή Οδηγία . «Εγώ θα προσθέσω και με τα κόμματα, δεν μας το λέει η Οδηγία αυτό, είναι δική μου πρόταση αυτή, δηλαδή να το δούμε και με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να συζητήσουμε πως μπορούμε να ανεβάσουμε πράγματι το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις το οποίο είναι χαμηλό». Η υπουργός σημείωσε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό κάλυψης είναι χαμηλό και δήλωσε ότι «οφείλουμε να θεσπίσουμε εκείνα τα κίνητρα για να ενισχύσουμε τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Επεσήμανε δε ότι ένα κομμάτι είναι το τι κίνητρα θα μπουν και ένα άλλο να καθίσουν στο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών και να συμφωνήσουν, όπως το έχουν κάνει για παράδειγμα στον τουρισμό και την εστίαση.
Για την κριτική
Και αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν σε πιο επωφελείς όρους για τους εργαζόμενους, τόνισε.
«Εμείς βάζουμε απλά ένα κατώφλι, ένα πάτωμα στη διαπραγμάτευση. Γιατί ο εργαζόμενος που αμείβεται με κατώτατο μισθό θέλει να ξέρει κατ΄ ελάχιστο ποια θα
είναι η αμοιβή του, να κάνει τον προγραμματισμό του, να ξέρει πως θα πληρώσει το νοίκι, το σούπερ μάρκετ, την ενέργεια. Έχουμε χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσουμε μια ασπίδα προστασίας για τον κατώτατο μισθό, για κάθε εργαζόμενο στη χώρα, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και από εκεί και πέρα μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν κάτι πιο ευνοϊκό». Εν συνεχεία η υπουργός τόνισε τις αλλαγές που επέρχονται στη διαδικασία ορισμού του κατώτατου μισθού με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με τις νέες διατάξεις: απαγορεύεται οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού, ο κατώτατος μισθός επεκτείνεται και στο δημόσιο, από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται βάσει αλγόριθμου. «Η κυβέρνηση απεμπολεί την εξουσία που είχε και πλέον ο κατώτατος μισθός θα είναι σε συνάρτηση με την ακρίβεια και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές στην αγορά τόσο θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός», είπε η κα Κεραμέως.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
enikonomia.gr