Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν στη Βαρσοβία διμερή συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε Ουκρανία και Πολωνία.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία πάνω από το ουκρανικό έδαφος. Δηλαδή η Πολωνία δημιουργεί αντιαεροπορική ασπίδα πάνω από τη Δυτική Ουκρανία όπως είχε προβλέψει το War News 24/7.

Η πρόβλεψη αυτή της συμφωνίας είναι κάτι πρωτόγνωρο, ειδικά για ένα κράτος – μέλος του NATO, και η αντίδραση της Μόσχας αναμένεται να είναι σφοδρή.

Διαβάστε επίσης: Επιδρομές ουκρανικών F-16 μέσω Πολωνίας; Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Rzeszow – Θέλει να θέσει τη Δυτική Ουκρανία υπό Α/Α προστασία

Επίσης, η διμερής συμφωνία ασφαλείας προβλέπει ότι η νέα εθελοντική στρατιωτική μονάδα «Ουκρανική Λεγεώνα» (Ukrainian Legion) θα εκπαιδευτεί σε πολωνικό έδαφος και θα προμηθευτεί εξοπλισμούς από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

Τέλος, η ανακοίνωση του Ζελένσκι αναφέρει ότι Ουκρανία και Πολωνία θα «συνεργαστούν στα μαχητικά αεροσκάφη. Και σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η Βαρσοβία στο Κίεβο, αλλά και στην πιθανότητα να παραδώσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι πύραυλοι, ρωσικοί και ουκρανικοί, έχουν πέσει σε πολωνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μάλιστα, η πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου S-300 είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στο χωριό Σεβόντοφ στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ένας ρωσικός πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας για 39 δευτερόλεπτα, όπως είχε ανακοινωθεί τότε.Πηγή