Stress and emotional eating.jpg
Stress and emotional eating.jpg

Το συναισθηματικό φαγητό είναι ένας μηχανισμός που μπορεί κι εσύ να χρησιμοποιείς για να αντιμετωπίσεις δύσκολα συναισθήματα.

Κάθε φορά που νευριάζεις, στεναχωριέσαι, είσαι αγχωμένη ή έχεις μια κουραστική μέρα, κατευθύνεσαι είτε στο ψυγείο προς αναζήτηση γλυκού, είτε στα ντουλάπια της κουζίνας για κάποιο αλμυρό σνακ.

Όσο κι αν με τη λογική προσπαθείς να αντισταθείς, στο τέλος η κατευναστική επίδραση που έχει η τροφή στην ψυχική σου κατάσταση νικά. Κι αυτή σου η τάση περιγράφεται συνοπτικά με τον όρο “συναισθηματικό φαγητό”.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν μηχανισμό που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητα συναισθήματα, είναι μια «παρηγοριά» στην οποία οδηγούμαστε σχεδόν αυτόματα.

Το φαγητό μπορεί να φαίνεται σαν ένας «αθώος» τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο συναίσθημα ή το άγχος, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κατ΄αρχάς, σε οδηγεί στο να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που χρειάζεσαι.

Επιπλέον, οι επιλογές που κάνεις σε μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση δεν είναι συνήθως οι πιο υγιεινές.

Όταν είσαι στρεσαρισμένος, δεν λες «ας φάω ένα μήλο ή μια σαλάτα να ηρεμήσω». Αντιθέτως, καταλήγεις σε λύσεις γρήγορες, που συνήθως είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά

Αν και το συναισθηματικό φαγητό δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διατροφική διαταραχή, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σωματική ή ψυχική υγεία. Ευτυχώς, υπάρχουν υγιείς στρατηγικές διαχείρισής του:

  • Μπορείς να βρεις εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων και του άγχους, όπως η σωματική δραστηριότητα και οι αναπνοές.
  • Μπορείς ακόμα να υιοθετήσεις τις αρχές τους mindful eating (π.χ. παίρνοντας μικρές μπουκιές και απολαμβάνοντας καθεμία από αυτές). Ακόμα κι αν δεν «σπάσεις» την αυτοματοποιημένη αυτή απόκριση, μπορεί να μειώσεις σε έναν βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της.
  • Πρακτικό θα ήταν να μην έχεις ανθυγιεινά σνακ στο σπίτι (ή να τα βάζεις κάπου που είναι δύσκολο να τα πιάσεις) και να έχεις πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά μπροστά στο ψυγείο.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο διατροφής. Γράψε τι τρως, πόσο, πότε, πώς αισθάνεσαι όταν τρως και πόσο πεινάς. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εντοπίσεις μοτίβα που αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ διάθεσης και φαγητού.
  • Καταπολέμησε την πλήξη. Αντί να τσιμπολογάς όταν δεν πεινάς, απόσπασε την προσοχή σου με μια βόλτα, δες μια ταινία, παίξε με τη γάτα σου, κάλεσε έναν φίλο.
  • Μην στερείς από τον εαυτό σου τροφές. Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, μπορεί να περιορίσεις υπερβολικά τις θερμίδες που λαμβάνεις, να τρως τα ίδια τρόφιμα διαρκώς και να θεωρείς απαγορευμένες τις λιχουδιές. Αυτό όμως μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό. Φρόντισε, λοιπόν, να τρέφεσαι γενικά υγιεινά και περιστασιακά να απολαμβάνεις μια λιχουδιά.
  • Μάθε από τις αναποδιές. Εάν έχεις ένα επεισόδιο συναισθηματικού φαγητού, συγχώρεσε τον εαυτό σου και κάνε μια νέα αρχή την επόμενη μέρα. Προσπάθησε να μάθεις από την εμπειρία αυτή και κάνε ένα πλάνο για το πώς μπορείς να αποτρέψεις παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Πηγή