Βασικά θέματα συζήτησης οι αλλαγές στην ΚΑΠ και η δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Με βασικό θέμα τις αλλαγές στην ΚΑΠ και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης θα έχει αύριο, Τετάρτη, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

Αύριο το πρωί ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ο ΥπΑΑΤ θα συζητήσει τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας δίνοντας έμφαση σε ορισμένες από αυτές και συγκεκριμένα:

  1. Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  2. Να δίνεται ευελιξία στα κράτη – μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  3. Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Το τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ενέκρινε, όπως είχε προτείνει η χώρα μας, αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC). Εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων  (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Εκτίμηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι με δεδομένο ότι για να υπάρξει άμεση εφαρμογή των όποιων αλλαγών στην ΚΑΠ θα πρέπει να εγκριθούν και από την επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο χρόνος που απομένει είναι οριακός.

Την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί στη Λιουμπλιάνα, με την υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, κυρία Mateja Čalušić.

Στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός θα επισημάνει την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνουν εγκαίρως κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που αναλογούν στους αγρότες της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν σε απόλυτη συνεργασία με τη Γαλλία στην προώθηση και τελικά στην έγκριση της απόφασης να ισχύσει και για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 η εξαίρεση από τον κανόνα της αγρανάπαυσης, που αφορά σε 1,5 εκατ. στρέμματα και 127.000 αγρότες στη χώρα μας, οι οποίοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία με την Σλοβενία για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς και αυτή υπέστη καταστροφές από θεομηνίες, τον περασμένο Αύγουστο σε 183 από τους 212 Δήμους της, ενώ η ζημιές που υπέστη στον αγροτικό τομέα φθάνουν στα 237 εκατ. ευρώ.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε Γαλλία και Σλοβενία.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή