Για 4η φορά μετά την επανεκλογή τους πέρσι και 1η φορά στην Άγκυρα συναντήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το μήνυμα και των δύο είναι ότι μπορούν να διαφωνούν χωρίς εντάσεις, κάτι που φάνηκε και μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Χαμάς μιλώντας για τρομοκρατική οργάνωση.
Κ. Μητσοτάκης: τρομοκρατική
Ρ.Τ. Ερντογάν: «Δεν βλέπω ποτέ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και παρακολουθώ την πορεία της βήμα βήμα»
Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε
Ρ.Τ. Ερντογάν: συμφωνώ σε αυτό
Αναφέρθηκαν και στις μειονότητες στις δύο χώρες με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι ο χαρακτηρισμός τους ως ελληνική στην Τουρκία και μουσουλμανική στην Ελλάδα προβλέπεται σαφώς στη συνθήκη της Λωζάνης.
Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα γίνει σεβαστός ο πολιτιστικός χαρακτήρας του μνημείου και ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάλι την ενόχλησή του.
Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι έγινε ειλικρινής διάλογος και περνάμε σε νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία διέπεται από παραγωγική κανονικότητα
«Όταν ήμουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχα μοιραστεί μαζί σας την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τόσο μεγάλα που να είναι άλυτα», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το State Department χαιρέτησε τη συνάντηση των δύο ηγετών ενθαρρύνοντας τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επικριτικές για τον πρωθυπουργό ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευση.
«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε τίποτε σημαντικό. Συνιστά πρωτοφανές γεγονός το ότι ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» στον Τούρκο πρόεδρο για την παράνομη μετατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε τέμενος», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Έπρεπε πολύ νωρίτερα να έχουμε κάνει διάβημα στην Ευρώπη και βέβαια σε όλα τα διεθνή φόρα για να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η έλλειψη αντίληψης των ευθυνών του τον κάνει να ανέχεται επικίνδυνες προσβολές», δήλωσε η Ελληνική Λύση.
«Προειδοποιούμε ότι το καλό κλίμα στο τέλος το τρώει ο γάιδαρος λέει ο λαός μας και βεβαίως όλα αυτά που ειπώθηκαν μένουν ανοικτά», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Κυριάρχησαν τα διμερή ζητήματα της θετικής ατζέντας το οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα», σημείωσε η Νέα Αριστερά.
Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον άλλες τρεις φορές μέσα στο 2024.
Το παρασκήνιο της συνάντησης
Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι «δείξαμε πως δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλα σελίδα με τις συμφωνίες μας».
Αναφέρουν ότι το κλίμα στην κλειστή συνάντηση των δύο ηγετών ήταν καλό, συζήτησαν για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της Μονής της Χώρας και πλέον μπαίνουμε σε μια πιο παραγωγική περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αποτελέσματα όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, υπάρχουν και είναι εμφανή καθώς δεν υπάρχει επιθετική ρητορική εδώ και δέκα μήνες, έχει καταλαγιάσει η ένταση, δεν θα υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου αλλά και σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά σύνορο.
Οι συζητήσεις στις επόμενες συναντήσεις θα είναι στη βάση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Πηγή