Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,014% με πτώση της τάξεως του 4,7% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έλαβαν ώθηση από τη στροφή των επενδυτών προς την αγορά σταθερού εισοδήματος και μακριά από τις μετοχές, λόγω της ενίσχυσης των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,014% με πτώση της τάξης του 4,7% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης. Νέο χαμηλό κατέγραψε και η απόδοση του 5ετούς, η οποία κινήθηκε στο 0,3%, στο 0,64% έκλεισε η απόδοση του 7ετούς (λήξης 2026) και στο 1,56% διαμορφώθηκε η απόδοση στο νέο 15ετές ομόλογο.

Ευνοϊκό κλίμα

Οπως παρατηρούν οι αναλυτές, η Ελλάδα δεν «συμπεριφέρεται» σαν μία χώρα της ευρωπεριφέρειας, αλλά αντίθετα σαν μία χώρα στην οποία οι επενδυτές δεν βλέπουν ρίσκο και τη θεωρούν «ασφαλές καταφύγιο», με τη δίψα για τις ελληνικές αποδόσεις να συνεχίζεται. Εκτός από το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες έχουν δώσει… ανανεωμένο αέρα στους ελληνικούς τίτλους, όπως η αναβάθμιση της Fitch, η πολύ επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς, η αισιοδοξία Λαγκάρντ για ένταξη της Ελλάδας στο QE, καθώς και η άρση των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, η οποία και αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Μάλιστα, η HSBC σε νέα έκθεσή της τονίζει πως αν και το μεγάλο μέρος του ράλι έχει τελειώσει, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν αξία στους επενδυτές, ειδικά στις διάρκειες 7-10 ετών και συστήνει αγορά του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019. Οπως επισημαίνει, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 4% και η ικανότητα της χώρας να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές σε βιώσιμα επίπεδα, προσφέρουν ασφάλεια στους επενδυτές, όπως φάνηκε και στη ζήτηση της πρόσφατης έκδοσης του 15ετούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι με ένα νέο 10ετές ομόλογο, με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα, μία άλλη επιλογή πέρα από την έκδοση 10ετούς, κατά τη βρετανική τράπεζα, θα ήταν ένα νέο ομόλογο λήξης 2027 (7ετές) εάν στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να επιτύχει πολύ χαμηλή απόδοση.

Η σύγκριση με την Ιταλία

Η HSBC προχωράει και στη… γνωστή σύγκριση των ελληνικών με τα ιταλικά ομόλογα, σημειώνοντας πως αν και προς το παρόν είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί το discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικοί τίτλοι με βάση την αποτίμηση της αγοράς για τον κίνδυνο γύρω από τις δύο χώρες (market risk) και μόνο, ωστόσο επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει ακόμα αξιολόγηση κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και η τάση των αξιολογήσεών της από τους οίκους είναι ανοδική. Επίσης, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει σημαντικός για την πορεία των ιταλικών ομολόγων, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η νέα κυβέρνηση ακολουθεί μία φιλική προς τις αγορές ατζέντα, ενώ η χώρα έχει ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πάντως, όπως καταλήγει, η ρευστότητα της αγοράς είναι ένα μέτωπο στο οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ιταλία, αν και, όπως παρατηρεί, έχει σημειωθεί αρκετή βελτίωση. Αυτό εξηγεί και το γιατί τα ελληνικά ομόλογα μπορούν και διαπραγματεύονται σε discount, όπως προσθέτει.

kathimerini.gr