Πανηγυρικό χαρακτήρα προσδίδει η ηγεσία της Κουμουνδούρου στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Σωκράτη Φάμελλου μετά την εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος πρόεδρος έχει μπροστά ένα δύσκολο εγχείρημα, να ξαναλειτουργήσει τις κομματικές οργανώσεις, να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πιο επώδυνη διάσπαση θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο κ. Φάμελλος αναμένεται σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής να δώσει το σήμα για να εκκινήσει μια νέα πολιτική εξόρμηση και μια νέα προσπάθεια να επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ όσοι απομακρύνθηκαν από τα κορυφαία καθοδηγητικά και εκτελεστικά όργανα αλλά ουσιαστικά δεν αποχώρησαν ποτέ από το κόμμα.
Μομφές κατά του ΠΑΣΟΚ
Πρώτο δείγμα για τις προθέσεις του, ο κ. Φάμελλος και η νέα ηγετική ομάδα το έδωσαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει μέτωπο με τον Νίκο Ανδρουλάκη ασκώντας του μεγάλη πίεση.
Η Χαριλάου Τρικούπη αναπόφευκτα θα βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Φάμελλου καθώς θα επαναλάβει τις αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη τα περί βολικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη θέση τον κατέταξαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές και οφείλει να την τιμήσει.
Επιστροφές στελεχών
Η ανακοίνωση – πρόταση προς την ΚΕ να ανακάμψει ο Χρήστος Σπίρτζης στην Πολιτική Γραμματεία από την οποία είχε παραιτηθεί πέρσι το καλοκαίρι διαφωνώντας με τις διαδικασίες εξπρές που είχαν συμφωνήσει τότε οι σύντροφοί του για την fast track εκλογή προέδρου, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά στην κανονικότητα, αλλά και στην πολιτική.
Το δεύτερο πρόσωπο που αναμένεται να δώσει το παρών και να σηματοδοτήσει τη στρατηγική των ανοιγμάτων και των συνεργασιών είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Μαζί του θα ανακάμψουν πιο ενεργά στο κόμμα ο Χάρης Τσιόκας που δεν είχε παραιτηθεί από το όργανο αλλά είχε αποστασιοποιηθεί και ο Αντώνης Κοτσακάς.
Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν μετά τη διάσπαση δεν αλλάζουν τη βασική επιδίωξη, αλλά η έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την «θεσμική εκτροπή» από τις ανεξαρτητοποιήσεις των κασσελακικών στελεχών υποχρεώνει πλέον σε αλλαγές στην τακτική τους.
Πηγή