Στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο «Real Investment Summit» με θέμα “Η Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σε περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων” το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Γράφει η Δήμητρα Πανανού
Ο κ. Παπαθανάσης ξεκίνησε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια φιλοεπενδυτική χώρα. «Το DNA της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καλούμε και να θέλουμε επιχειρήσεις γιατί μέσω αυτών δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσα χρήματα αναμένεται να πέσουν στην εγχώρια αγορά τη φετινή χρονιά, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινά το ΕΣΠΑ 21-27, ενώ σχολίασε ότι η χώρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν έχασε πόρους, κατάφερε και απορρόφησε το 100%. «Τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα. Το 2024 είναι κρίσιμη χρονιά, η πρώτη χρονιά που είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλές χώρες», τόνισε.
Αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, Η πρώτη κατηγορία χωρίζεται σε δυο χώρους, είναι το ΕΣΠΑ 21- 27 που είναι 26 δις ευρώ. Και υπάρχουν και τα 36 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, 19 δις. από το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παράλληλα και 14 δις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά στους εθνικούς πόρους. «Για το 2024 12, 2 δις αναμένεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αλλά υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο επενδυτικό κομμάτι που αναφέρεται στα δάνεια του ΑΡΑΡΕΘ που πλέον γίνεται η εκταμίευση 3 δις ευρώ μέσα στη χρονιά που θα εκκινήσει 7 δις σε επενδύσεις. Αυτά δε φαίνονται στον προϋπολογισμό και τα περιμένουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Όπως είπε το Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει προγράμματα π.χ. ψηφιοποιήσεις συστήματος υγείας και γενικά του κράτους. Πάνω από 2 δις πάνε στην υγεία. Το εξοικονομώ που έχει εκκινήσει, προγράμματα με ανακαίνιση νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας κ.α. Τον Απρίλιο ετοιμαζόμαστε να κάνουμε διπλό αίτημα στο ταμείο ανάκαμψης και για τις επιδοτήσεις και για το δανεικό κομμάτι, περίπου 3,4 δις αίτημα. Παράλληλα, τρέχουν προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις, τουριστικά καταλύματα και νεανική επιχειρηματικότητα. Επίσης, το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης χρηματοδοτεί έργα υποδομών, δράσεις που στηρίζουν την οικονομία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο μερίδιο σε όλα αυτά τα προγράμματα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν στόχο όπως επίσης και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. «Το κράτος κρατά τον επιτελικό του ρόλο αλλά εμπιστευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό έχουμε ρεκόρ επενδύσεων στη χώρα μας. Τα χρήματα όλα είναι στοχευμένα και αυτό φαίνεται στις θέσεις εργασίας», κατέληξε.
Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.
enikonomia.gr