Ο Μπάμπης Τζανιδάκης μιλάει στο agrinio24.gr για την πορεία του στην μουσική και τη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει με τους συνεργάτες του.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με την μουσική;

Η ιδέα της ενασχόλησής μου με την μουσική ξεκίνησε την πρώτη φορά που βρέθηκα θεατής σε μία συναυλία. Ήμουν 9 ετών και συγκεκριμένα πάνω στην σκηνή βρισκόταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Σάκη Μπουλά. Εκεί ερωτεύτηκα την όλη συναυλιακή και μουσική εμπειρία.

Τι ακούσματα είχες από μικρός;

Τα ακούσματα μου ήταν πάντοτε ροκ. Μεγαλώνοντας «ανακάλυψα» και άλλα είδη, όπως η μπλουζ, η τζαζ, η ηλεκτρονική μουσική και τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα.

Rock και παραδοσιακή μουσική. Πως ταιριάζουν αυτά τα δύο φαινομενικά αντίθετα μουσικά είδη; Είναι μια ισορροπία σε πολύ λεπτό σκοινί;

Όταν ο τρόπος που εκφράζεσαι είναι πηγαίος και ειλικρινής, μπορείς να συνδυάσεις πολλαπλά ακούσματα σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως πως η ισορροπία είναι πιο λεπτή όταν καλείσαι να διασκευάσεις ένα παραδοσιακό μουσικό έργο του παρελθόντος, με μια σύγχρονη αντίληψη.

Έχει περισσότερη γοητεία να προσπαθείς να αναμίξεις ετερόκλητα ακούσματα, απ΄ το να πηγαίνεις σε πιο “safe” καταστάσεις;

Εννοείται…Μπροστά σου ανοίγουν νέες προκλήσεις και συνήθως δεν μπορείς να προδιαγράψεις το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επίσης λόγω της συνεργασίας με ετερόκλητους μουσικούς (παραδοσιακούς, λαϊκούς, ροκ), οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετική μουσική αντίληψη μεταξύ τους.

Η δισκογραφική σου πορεία μέχρι τώρα ποια είναι;

Ξεκίνησε το 2006, με μία ροκ μπάντα, τους Έμμονο Γκρίζο και μέχρι το 2015 κυκλοφορήσαμε συνολικά τέσσερα άλμπουμ. Το 2016, με τους ίδιους μουσικούς, αλλά με το όνομα Asian Gypsy Moth κυκλοφορήσαμε ένα αγγλόφωνο EP. Το 2017 ξεκίνησα την σόλο πορεία μου με το πρώτο προσωπικό άλμπουμ «Σε Άσπρο Πανί», που κυκλοφόρησε από την Spider Music και μέχρι σήμερα έχω δισκογραφήσει άλλα έξι singles.

Θα αναμίγνυες την ροκ μουσική και με παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών εκτός της Ελλάδας;

Με ιντριγκάρει πολύ η μουσική των Βαλκανίων. Είναι όμως κάποια τοπικά ιδιώματα των περιοχών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, κ.α. που δεν έχει τύχει να δουλέψω ακόμα. Ίσως στο μέλλον.

Θεωρείς ότι αυτά τα δύο μουσικά είδη ταιριάζουνε επειδή και τα δυο είναι διαχρονικά και αντέχουν στους όποιους μουσικούς πειραματισμούς επιχειρούν να τα αλλοιώσουν;

Δεν νομίζω πως τα δύο αυτά είδη ταιριάζουν…Ασχέτως αν προσπαθώ να τα «ενσωματώσω». Θεωρώ ότι η παραδοσιακή μουσική δεν υφίσταται πλέον με την πρωτογενή δημιουργική της αντίληψη, παραδείγματος χάριν η ανωνυμία των τότε δημιουργών είναι χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει πια. Οπότε ναι μεν η παραδοσιακή μουσική είναι διαχρονική αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το κατά πολύ νεότερο και ακόμα εξελισσόμενο είδος, της ροκ μουσικής. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι που συνυπάρχουν μέσα μου…Η ροκ λόγω της στενής επαφής και της αγάπης προς τον «σκληρό» ήχο και η παράδοση λόγω της ελληνικής μου καταγωγής.

Σόλο καριέρα ή συμμετοχή σε μπάντα;

Η μπάντα είναι σχεδόν πάντοτε η αρχή. Συνήθως συναντιέσαι με τους φίλους ή τους συμμαθητές σου και αυτοσχεδιάζεις προσπαθώντας να χτίσεις ένα κομμάτι. Οι μπάντες όμως θεωρώ ότι είναι λίγο πιο «δυσκίνητες». Πολλές φορές τα μέλη αλλάζουν ιδέες και κατευθύνσεις. Μουσικοί οι οποίοι μπορεί να είναι αναντικατάστατοι για τον ήχο της μπάντας, εγκαταλείπουν την πορεία. Η σόλο καριέρα είναι λίγο πιο ευέλικτη. Ακόμα και με μία κιθάρα ή ένα πιάνο, μπορεί ο σόλο καλλιτέχνης να βγει στην σκηνή και να αποτυπώσει τα τραγούδια του. Ουσιαστικά όμως, πάντα έχεις κάποιους στενούς συνεργάτες που θα κρίνουν το πρωτόλειο υλικό και θα συμβάλλουν στην τελική μορφή του τραγουδιού.

Με ποιόν ιδανικά θα ήθελες να μοιραστείς την ίδια σκηνή;

Με κάποιον που μπορώ να νιώσω όμορφα και εκτός σκηνής, είτε είναι κάποιο γνωστό όνομα, είτε όχι.

Το επόμενο δισκογραφικό βήμα θα το ακούσουμε σύντομα;

Οι συνεργάτες μου κι εγώ, θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του ’22 θα έχουμε ολοκληρώσει τη νέα δισκογραφική δουλειά, την οποία δουλεύουμε στο στούντιο αυτήν την περίοδο.

Τι προσδοκείς απ’ το 2022;

Να ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της παγκόσμιας πανδημίας. Να μπορέσουμε να συσπειρωθούμε σαν ανθρωπότητα και να προχωρήσουμε μπροστά…Πάντοτε με καλές μουσικές.


Πηγη