Η Σουηδία, αν και ακόμη το χρονικό πλαίσιο δεν έχει αποσαφηνιστεί, θα γίνει σύντομα το 32ο μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους είχε θετικές για την συμμαχία εξελίξεις πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διήμερες εργασίες.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην ολομέλεια της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατό και να συνεργαστεί στενά για να διασφαλίσει την επικύρωση της εισδοχής», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπερκ, Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ
Μπορεί η Τουρκία να προχώρησε τελικώς στην άρση του βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά για να γίνει πραγματικότητα η εισδοχή της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία θα πρέπει να υπάρξει σχετική επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν προχώρησε σε καμία επιπλέον δέσμευση προς της Άγκυρα.
«Δεν προχωρήσαμε σε καμία νέα δέσμευση πέρα από τα συμφωνηθέντα στο τριμερές μνημόνιο επιπλέον αυτού που σήμερα ονομάζεται διμερής συμφωνία ασφάλειας. Καμία νέα δέσμευση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Την ιστορική απόφαση για την διεύρυνση της Συμμαχίας χαιρέτησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Θέλω να χαιρετίσω της επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όταν η εισδοχή της Σουηδίας επικυρωθεί η Ρωσία θα έχει πλέον υπερδιπλάσια σύνορα με το ΝΑΤΟ στον Βορρά από την στιγμή που ο Πούτιν ανακοίνωνε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 17 μήνες.
Το Κρεμλίνο δεσμεύθηκε πως η “αντιρωσική” όπως την χαρακτήρισε διάσκεψη δεν θα μείνει αναπάντητη.
Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας ανέφερε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα προστατευτούν και γνωρίζουμε ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε και τι να χρησιμοποιήσουμε».
Σήμερα μετά τις θετικές εξελίξεις ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διμερείς επαφές τόσο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, όσο και με τον Γάλλο ομολογό του Μακρόν.
Από το Μέγαρο των Ιλισίων και την Άγκυρα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαρροή για το τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο “άσπονδους” φίλους. Η είδηση από την πλευρά του Παρισιού πάντως ήταν η νέα προμήθεια με εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στο Κίεβο.
Ο Εμάνουελ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας σχολίασε: «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και την Ουκρανική αντεπίθεση αποφάσισα να εγκρίνω την αποστολή οπλισμού και εξοπλισμού προκειμένου να έχει η χώρα δυνατότητες πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς».
Η Γαλλία στέλνει πυραύλους SCALP στο Κίεβο που αποκτά δυνατότητα πληγμάτων σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 500 χιλιόμετρα.
Παρά τη νέα ενίσχυση από τη Δύση ο Πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε ανοιχτά την ενόχλησή του για τη νέα άρνηση από τη Συμμαχία να ορίσει χρονικό πλαίσιο ένταξης της χώρας του στις τάξεις της.
Πηγή